ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2023η
Κυριακή, 16 Μαΐου 2021

ΓΔ: 907,08 7,66 (0,85 %)

Τζίρος: 81,54 εκατ. €   RT

H Κίνα καλεί τη Σουηδία για τον αποκλεισμό της Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G

H Κίνα καλεί τη Σουηδία για τον αποκλεισμό της Huawei από την ανάπτυξη του δικτύου 5G
AP Photo/Andy Wong

Η Κίνα θα «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» ως απάντηση στην απόφαση της Σουηδίας να απαγορεύσει την Huawei Technologies από τα δίκτυα 5G της, δήλωσε εκ νέου σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

«Η Κίνα καλεί τη Σουηδία να διορθώσει αμέσως το λάθος και να βρει λύσεις στη βάση της διατήρησης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Κίνας-Σουηδίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γκάο Φενγκ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εμπορίου.

Ο Γκάο κατηγόρησε επίσης τη Σουηδία ότι παραβίασε τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και χρησιμοποίησε δήθεν αιτιολογίες εθνικής ασφάλειας για να αποκλείσει κινεζικές εταιρείες κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών 5G.

Ο ρυθμιστής τηλεπικοινωνιών της Σουηδίας PTS απαγόρευσε τη χρήση εξοπλισμού από την Huawei και τη ZTE τον Οκτώβριο μετά από εισήγηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Huawei τον Ιανουάριο άσκησε έφεση κατά της απόφασης, η οποία όμως απορρίφθηκε προ ημερών απο σουηδικό δικαστήριο. 

Παρόλα αυτά, εδώ και αρκετά χρόνια η Σουηδία να είχε αναπτύξει στενές εμπορικές σχέσεις με την Κίνα με πλέον χαρακτηριστική την εξαγορά της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo Cars από την Geely Motors.