8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

H KFOR έτοιμη να επέμβει στο Κόσοβο, αν «τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα»

H KFOR έτοιμη να επέμβει στο Κόσοβο, αν «τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα»
Φωτό αρχείου

Οι δυνάμεις υπό το ΝΑΤΟ είναι έτοιμες να επέμβουν στο βόρειο Κόσοβο αν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα στην περιοχή, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η συμμαχία, τονίζοντας ότι η ένταση αυξάνεται στους βόρειους δήμους του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και ότι η KFOR παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Η KFOR, η ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, συστάθηκε το 1999 με την υιοθέτηση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία ήρθε ως απάντηση στην επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση.

Οι εντάσεις είναι και πάλι σε έξαρση με αφορμή κυβερνητική απόφαση που υποχρεώνει όποιον εισέρχεται στο Κόσοβο με σερβική ταυτότητα να την αντικαθιστά με προσωρινό έγγραφο κατά την παραμονή του εκεί.

Την Κυριακή, οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο -- μερικώς αναγνωρισμένο κράτος που συνορεύει με τη Σερβία στα Βαλκάνια -- απέκλεισαν δύο βασικά συνοριακά περάσματα με τη Σερβία για να διαμαρτυρηθούν για τον νέο κανονισμό.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η KFOR παρακολουθεί στενά την κατάσταση «και είναι έτοιμη να παρέμβει αν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα». «Η KFOR διατηρεί ορατή και ευέλικτη στάση και ο Διοικητής της βρίσκεται σε επαφή με όλους τους κύριους συνομιλητές του, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των αρχών ασφαλείας του Κοσόβου και των Σέρβων», ανέφερε το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του.

Ο νέος κανονισμός επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ την 1η Αυγούστου, ωστόσο το Κόσοβο ανακοίνωσε ότι θα αναβάλει την εφαρμογή της απόφασης για τις πινακίδες κυκλοφορίας και τις σερβικές ταυτότητες, μεταθέτοντάς την για μετά την 1η Σεπτεμβρίου.