H ΕΣΣΔ και ο πατέρας μου φοβόντουσαν τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει ο υιός Khrushchev

H ΕΣΣΔ και ο πατέρας μου φοβόντουσαν τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει ο υιός Khrushchev

Η Σοβιετική Ένωση φοβόταν την αποκάλυψη των αδυναμιών της και δεν τολμούσε να συγκριθεί ευθέως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυρίστηκε ο νεότερος γιος του πρώην προέδρου της ΕΣΣΔ, Nikita Khrushchev.

Ο ηλικίας σήμερα 82 ετών διδάκτορας τεχνικών επιστήμων Sergey Khrushchev, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από το 1991, έδωσε μια διάλεξη το περασμένο Σάββατο στο Μουσείο πυρηνικών δοκιμών του Λας Βέγκας, στην οποία αναφέρθηκε στις σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον τα τελευταία 100 χρόνια, όπως έγραψε η τοπική εφημερίδα The Las Vegas Sun.

Μιλώντας ενώπιον ενός ακροατηρίου 200 ατόμων επί μιάμιση ώρα για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, είπε ότι η περίφημη φράση «Θα σας θάψουμε», που είχε πει ο πατέρας του απευθυνόμενος στην Δύση, υπήρξε απλώς μια απόπειρα να αποκρύψει τις πραγματικές αδυναμίες της σοβιετικής υπερδύναμης. Κατά την άποψή του, η Ρωσία ποτέ δεν είχε καν «προσεγγίσει» ως προς την ισχύ της την ενωμένη Δύση, όπως συμβαίνει και σήμερα. Ισχυρίστηκε δε ότι κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι Ηνωμένες Πολιτείες ενεργούσαν «σαν παγκόσμιος χωροφύλακας» ενώ η Σοβιετική Ένωση προσπαθούσε «να μη δείχνει τον φόβο της και την αδυναμία της».

Η ίδια ακριβώς τάση, είπε ο S. Khrushchev, εκδηλώθηκε κατά την διάρκεια της κρίσης με την Κούβα το 1962, ενώ το ίδιο έγινε και όταν ο πατέρας του απέρριψε την πρόταση του αμερικανού προέδρου John Kennedy να στείλουν στην Σελήνη κοινή αποστολή. Ο σοβιετικός ηγέτης φοβόταν ότι η αμερικανική πλευρά θα μάθει κατ'' αυτόν τον τρόπο τις αδυναμίες του διαστημικού προγράμματος της ΕΣΣΔ. «Πράγματι, ο πατέρας μου φοβόταν, ότι μια τέτοια συνεργασία θα αποκαλύψει πόσο αδύναμοι είμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έδειξε, όπως σημείωσε ο S. Khrushchev, «τη διαφορά των πολιτισμών και των αξιών» μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια στιγμή που ο Mikhail Gorbachev ήλπιζε ότι θα μπορούσε να αποκαταστήσει «φιλικές και συμμαχικές» σχέσεις με την Ουάσιγκτον, ο Ronald Reagan πίστευε ότι οι ΗΠΑ είχαν «κερδίσει τον πόλεμο».

Η οικοδόμηση της δημοκρατίας στην μετασοβιετική Ρωσία προβληματίζει τον S. Khrushchev. «Η βάση της δημοκρατίας είναι η υπεροχή του δικαίου. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα, ως προς το κατά πόσο υποστηρίζεται η αρχή αυτή σήμερα στην Ρωσία», είπε αναφερόμενος στα ζητήματα δημοκρατίας στη σημερινή Ρωσία.

Ωστόσο παρά τους προβληματισμούς του για την δημοκρατική πορεία της Ρωσίας, ο Σεργκέι Χρουστσόφ πιστεύει ότι το μυστικό της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι η αμοιβαία επίδειξη σεβασμού και ευπρέπειας. «Δεν μπορούμε να είμαστε παγκόσμιος χωροφύλακας και να τιμωρούμε όποιον δεν μας αρέσει. Πρέπει να μάθουμε να προσελκύουμε με το μέρος μας όσο το δυνατόν πιο πολλές χώρες», κατέληξε ο υιός Khrushchev, μιλώντας πλέον ως αμερικανός πολίτης, αφού πήρε την υπηκοότητα το 1999.

Για την ιστορία, ο Sergey Khrushchev είχε συνοδέψει τον πατέρα του κατά την διάρκεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει το 1959 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα ζει μόνιμα εκεί και διδάσκει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.