H Ελλάδα μπορεί να σώσει την παρτίδα και το ελληνικό χρηματιστήριο να απογειωθεί

H Ελλάδα μπορεί να σώσει την παρτίδα και το ελληνικό χρηματιστήριο να απογειωθεί

Ο  επικεφαλής Οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank, κ. Τάσου Αναστασάτου, στην πρόσφατη εκδήλωση  με θέμα «Η παγκόσμια, ελληνική και κυπριακή οικονομία το 2021, Προοπτικές για τον Τουρισμό», σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει με τη βοήθεια των εμβολιασμών και της υποστηρικτικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Ο τουρισμός και τα ταξίδια θα παρουσιάσουν πιο σταδιακή ανάκαμψη, με τον εσωτερικό και τον μη αεροπορικό τουρισμό πρώτους χρονικά. Στην ελληνική οικονομία, τα lockdowns μεταθέτουν τη δυναμική ανάκαμψης για το 2022. Για τον ελληνικό τουρισμό, τα σενάρια για έσοδα και αφίξεις τη φετινή χρονιά είναι συνάρτηση της εξέλιξης της πανδημίας, πάντως πλήρης ανάκτηση των επιπέδων του 2019 αναμένεται από το 2024».

Η λογική λέει ότι η  ανάκαμψη θα είναι πράγματι σταδιακή, ενώ το  «μεγάλο πόδι» της θα είναι  πιθανότατα το 2022.  Όσον αφορά όμως την εκτίμηση ότι ο ελληνικός τουρισμός αναμένεται το 2024 να επανακτήσει τα επίπεδα του 2019, ίσως και να μπορούμε να είμαστε λίγο περισσότερο αισιόδοξοι.

Είναι γεγονός ότι η υγειονομική κρίση έχει αφήσει ένα τεράστιο αποτύπωμα στην οικονομική δραστηριότητα, πολύ μεγαλύτερο των πρώτων εκτιμήσεων. Αν και τα τελικά στοιχεία για το ΑΕΠ θα οριστικοποιηθούν από ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat  τις επόμενες εβδομάδες,  μια πρώτη εικόνα την έχουμε ήδη.

Ο αποπληθωρισμός για το σύνολο του έτους αναμένεται πέριξ του -2,3%, ενώ και οι επόμενες μετρήσεις αναμένονται εξίσου επίπονες, καθώς  ο κυριότερος πρόδρομος δείκτης του πληθωρισμού, ο δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία κινείται με πτώση 5,4%.

 Η μείωση του εισοδήματος στον ιδιωτικό τομέα θα κυμανθεί άνω του 50%, ενώ η μείωση των τουριστικών εισπράξεων  κυμαίνεται σε ποσοστό πέριξ του 76%. Το ταμειακό έλλειμμα του Δημοσίου αναμένεται πέριξ των 24,1 δισ. ευρώ και το  έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πέριξ των 11,3 δισ.ευρώ.

Αν και ο «κατάλογος» έχει συνέχεια, η εικόνα έχει σκιαγραφηθεί αρκετά «σκοτεινή», όπως σκοτεινή είναι  και για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικονομιών διεθνώς.

Οι μπαλαντέρ της Ελλάδας

Το ζητούμενο εφεξής είναι  να «συμμαζέψουμε» τα νούμερα το 2021 και με τη βοήθεια των εμβολιασμών συν την προϋπόθεση ότι θα μπορέσουμε με επιτυχία να διαχειριστούμε τις μεταλλάξεις, να περάσουμε σε επιθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2022 και μετά.

Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία  μέσω της επιτυχημένης μέχρι στιγμής στρατηγικής εμβολιασμού να κάνει την διαφορά. Σ’αυτή τη στρατηγική ακριβώς, που έχει σαν στόχο να προστατέψει μικρές και απομακρυσμένες περιοχές και να δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό το καλοκαίρι του 2021, αναφέρθηκε πρόσφατο  άρθρο της Corriere della Sera, με τίτλο  «Ελλάδα, το Καστελόριζο είναι covid –free».


Τον Φλεβάρη σ’όλους τους κατοίκους  του Καστελόριζου  χορηγήθηκε η δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι τα ακριτικά νησιά να είναι τα πρώτα που θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό όλων των κατοίκων τους.

Είναι κατανοητό, όπως άλλωστε αναφέρει και το άρθρο της ιταλικής εφημερίδας, ότι το να προσφέρεις περιοχές Covid Free μπορεί να είναι ο συντελεστής που θα κάνει την διαφορά, στην ανάκαμψη του τουρισμού της χώρας μας. Πόσο μάλλον αν καταφέρουμε μέχρι τον Ιούλιο να έχουμε εμβολιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό, αν όχι όλο, των κατοίκων της νησιωτικής μας χώρας και των βασικών τουριστικών προορισμών της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Βέβαια, δεν είναι η μόνη προϋπόθεση.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού  σε συνδυασμό με τον σωστό έλεγχο όσων δεν τα διαθέτουν, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πράγματι δεν είναι φορείς και να εισέλθουν στη χώρα είναι μια ακόμα βασική προϋπόθεση. 

Επίσης, άλλη μια προϋπόθεση είναι τα σωστά μέτρα προστασίας και η σωστή εφαρμογή τους  από το προσωπικό της εστίασης, των καταλυμάτων και όλων των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού. Πόσοι για παράδειγμα πέρσι δεν ήρθαμε αντιμέτωποι με την κακή χρήση μάσκας, όπως για παράδειγμα όταν ο αεραγωγός της μύτης είναι εκτεθειμένος, ή τις μικρές διαφανείς ασπίδες που ο ρόλος τους ήταν περισσότερο διακοσμητικός;

Αν καταφέρουμε σαν χώρα να πειθαρχήσουμε σε ένα συγκεκριμένο πλάνο με moto να «σώσουμε το 2021» τότε ίσως τα αποτελέσματα  τέτοιον καιρό του χρόνου από την Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ να μας εκπλήξουν.

Η ζήτηση για την Ελλάδα είναι ήδη ισχυρή


Σύμφωνα με δημοσιεύματα, όταν στη Μεγάλη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Johnson ανέφερε ότι μετά τις 17 Μαίου  μπορεί να ξαναρχίσουν τα ταξίδια, προκάλεσε έκρηξη των κρατήσεων, με αύξηση έως και  630% και κύριους προορισμούς, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Στη μάχη ετοιμάζεται να μπει και ο τομέας της κρουαζιέρας, ο οποίος ποντάρει στο «καλό σενάριο», με στόχο  από τα μέσα Μαΐου να ανοίξει η σεζόν και μέχρι  το τέλος του έτους, να  έχουν ταξιδέψει περίπου 10 εκατ. άνθρωποι, με τα τρία εκατομμύρια να τα διεκδικεί η περιοχή μας.

Οι κρουαζιέρες στη ζώνη μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, μια ζώνη που είναι σε θέση να υποδεχθεί κρουαζιερόπλοια  με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μπορεί να κάνουν την διαφορά και για τις τρεις οικονομίες.

Αν καταφέρουμε με έναν έξυπνο συντονισμό του εμβολιαστικού προγράμματος, τον σωστό έλεγχο όσων περνούν τα σύνορα της χώρας μας  και με τη σωστή εμπέδωση της αναγκαιότητας της σωστής εφαρμογής των μέτρων προστασίας, τότε ναι η ελληνική οικονομία μπορεί να κάνει την διαφορά και αυτή η διαφορά να είναι και σημαντική.

Μια διαφορά που είναι θέμα χρόνου να αντικατοπτριστεί με τη σειρά της και στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο  αποτιμάται σε ελκυστικά επίπεδα.

 Οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με ένα EV/EBITDA 2021e = 6.5 έναντι ενός EV/EBITDA 2021e = 11 που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Αυτό, σε συνδυασμό με την εξυγίανση και την  ισχυροποίηση του πολύπαθου τραπεζικού συστήματος, θα οδηγήσει το ελληνικό χρηματιστήριο μπροστά στο ραντάρ ολοένα και περισσότερων διεθνών κεφαλαίων.

Στο χέρι μας είναι.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.