ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2019η
Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

ΓΔ: 894,70 -1,34 (-0,15 %)

Τζίρος: 88,59 εκατ. €   RT

H ΕΕ αναστέλλει την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα

H ΕΕ αναστέλλει την επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα

Οι Βρυξέλλες ανέστειλαν τις προσπάθειες επικύρωσης της επενδυτικής συμφωνίας που είχε επιτευχθεί με την Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Έχουμε αναστείλει τις δραστηριότητες επικύρωσης της συμφωνίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στο γαλλικό πρακτορείο χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις κατά της Κίνας μετά από 30 χρόνια με αφορμή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. Η Κίνα απάντησε επιβάλλοντας κυρώσεις σε ευρωπαϊκές οντότητες και αξιωματούχους.

Η συμφωνία για να τεθεί σε ισχύ, πρέπει να επικυρωθεί από το συμβούλιο της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Η επίτευξη συμφωνίας με την Κίνα ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες του Βερολίνου και προσωπικά της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είχε πάρει «πάνω της» την υπόθεση από την τότε που η χώρα της είχε αναλάβει την εξάμηνη περιοδική προεδρία της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει τους δασμούς που είχε επιβάλλει στο διμερές εμπόριο με την Κίνα, ο Ντοναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι "θέλει να συζητήσει πρώτα με τους Ευρωπαίους εταίρους του".