H Disney επενδύει περισσότερο στον αθλητισμό: 38 δισ. δολάρια για τηλεοπτικά δικαιώματα

H Disney επενδύει περισσότερο στον αθλητισμό: 38 δισ. δολάρια για τηλεοπτικά δικαιώματα

Η Disney απαντά στην πανδημία του κορονοϊού με μεγαλύτερες επενδύσεις στον αθλητισμό. Τα έσοδα της εταιρίες έπεσαν σχεδόν κατά 19% μέχρι τα 31,8 δισεκατομμύρια δολάρια στους πρώτους μήνες τους τρέχοντος έτους και τα κέρδη της μειώθηκαν κατά 64% ως τα 918 εκατομμύρια δολάρια, αλλά κοιτάζει το μέλλον και τους τελευταίους μήνες έχει κλείσει σημαντικές συμφωνίες για τη μετάδοση αγώνων διαφόρων αθλημάτων και λιγκών κυρίως μέσω των τηλεοπτικών δικτύων ESPN και ABC. Συνολικά επένδυσε 38 δισεκατομμύρια δολάρια γι' αυτά!

Πριν μερικές ημέρες η Disney ανακοίνωσε την συμφωνία της με την LaLiga, τον συνεταιρισμό της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας του ισπανικού ποδοσφαίρου, ως την σεζόν 2028-29 για 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αγώνες θα μεταδίδονται από το ESPN, κάποια μεγάλα ματς όπως οι αναμετρήσεις της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης ίσως μεταφέρονται στο ABC, ενώ πολλούς αγώνες θα δείχνει και το ESPN+, η εφαρμογή του δικτύου που έχει σχεδόν 14 εκατομμύρια χρήστες.

Πέραν του ισπανικού ποδοσφαίρου, συμφώνησε με την MLB, τη λίγκα του μπέιζμπολ στις Η.Π.Α. Θα δώσει τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2028. Λιγότερα από τα 5,6 δισεκατομμύρια που πλήρωσε τα προηγούμενα οχτώ χρόνια, αλλά και πάλι ένα μεγάλο ποσό για ένα άθλημα που δεν έχει και τις καλύτερες τηλεθεάσεις ιδίως στα νεανικά κοινά. Τον περασμένο Μάρτιο, δε, η Disney ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με το NFL (αμερικάνικο ποδόσφαιρο) για μια 10ετία. Αυτό είναι το μεγαλύτερο συμβόλαιο απ' όλα και θα δώσει 27 δισεκατομμύρια δολάρια στο σύνολο. Στο πλαίσιο αυτού του deal εξασφάλισε και τη μετάδοση των Super Bowl, των τελικών της διοργάνωσης, το 2026 και το 2030. Η συμφωνία θα ισχύσει από το 2023.

Πριν από το NFL, είχε αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του NHL, χόκεϊ επί πάγου στις Η.Π.Α., για επτά χρόνια. Η συνεργασία θ' αρχίσει από την σεζόν 2021-22 και το συμβόλαιο κυμαίνεται από δύο μέχρι 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Σ' όλες αυτές τις συμφωνίες προστίθεται και εκείνη που έκλεισε με την SEC (South Eastern Conference), τη Νοτιονατολική Περιφέρεια των κολεγιακών αθλημάτων για τρία δισεκατομμύρια.

Το επόμενο μεγάλο deal θα είναι, εκτός απροόπτου, με το NBA. Η μπασκετική λίγκα των Η.Π.Α. περιμένει να πουλήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματά της για 75 δισεκατομμύρια δολάρια για εννιά χρόνια αρχίζοντας από την σεζόν 2025-26. Στην τρέχουσα συμφωνία 24 δισεκατομμυρίων, το ESPN δίνει 1,4 δισεκατομμύρια τον χρόνο.