ΥΠΟΙΚ Κύπρου: H δημοσιονομική πολιτική προ κορονοϊού έφερε τη διατήρηση του BBB- από την Fitch

H δημοσιονομική πολιτική προ κορονοϊού έφερε τη διατήρηση του BBB- από την Fitch

Για υγιή και συνετή δημοσιονομική πολιτική προ της πανδημίας του κορονοϊού, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κων. Πετρίδης, με αφορμή της απόφαση του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης «Fitch», για διατήρηση, τόσο της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα ("BBB-") όσο και των προοπτικών της σε σταθερές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πετριδης αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του:

«Η θεσμική ισχύς της Κύπρου που αντικατοπτρίζεται στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι δείκτες διακυβέρνησης που αξιολογούνται με «Α», το ιστορικό ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και η υγιής/συνετή δημοσιονομική πολιτική πριν από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, είναι οι παράγοντες που εξισορρόπησαν και βοήθησαν στη διατήρηση της βαθμίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αναφερόμενη πιστοληπτική αξιολόγηση αναφέρει επίσης ότι παρ' όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ως συνέπεια των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία γενικότερα και ιδιαίτερα στον τομέα του Τουρισμού, η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε ανθεκτική λόγω των σχετικά χαμηλών ποσοστών μετάδοσης του ιού και του σχετικά περιορισμένου εύρους των περιοριστικών μέτρων.

Η αξιολόγηση σημειώνει, επίσης, ότι παρόλο που η πανδημία ανέστειλε τη σταδιακή βελτίωση της αγοράς εργασίας η οποία ξεκίνησε το 2014, η επιδείνωση ήταν συγκριτικά ήπια. Ο περιορισμένος αυτός αντίκτυπος στην αγορά εργασίας οφείλεται εν μέρει στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και στην ευελιξία που παρουσίασαν συγκεκριμένοι τομείς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ