H Danaher sχεδιάζει την πορεία προς τον κόσμο του μέλλοντος

H Danaher sχεδιάζει την πορεία προς τον κόσμο του μέλλοντος

Η πρώτη φορά που είχαμε ασχοληθεί με την Danaher ήταν στο αφιέρωμα μας για έναν από τους πιο ενδιαφέροντες κλάδους της δεκαετίας, αυτόν της επεξεργασίας έρματος.

Η Danaher είναι μια πολυεθνική εταιρεία με εμπορικά σήματα επώνυμων εταιρειών παγκόσμιας κλάσης στην φαρέτρα της, που κατέχουν ηγετική θέση στον τομέα των βιοεπιστημών, των υγειονομικών υπηρεσιών και των περιβαλλοντικών εφαρμοσμένων λύσεων.

Η ρίζα «Dana» προέρχεται από την αρχαία κέλτικη λέξη που σημαίνει «γρήγορη ροή» και αντιπροσωπεύει απόλυτα τη φιλοσοφία της εταιρείας για καινοτομία και γρήγορη πορεία προς τον κόσμο του μέλλοντος.

Προκειμένου να εξασφαλίσει αυτή την πορεία, οι 22 εταιρείες που ανήκουν στην οικογένεια της Danaher και οι 69000 συνεργάτες, σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και προμηθεύουν στην παγκόσμια αγορά εξοπλισμό επεξεργασίας νερού- από συμβατικό εξοπλισμό διήθησης νερού και συστήματα μεμβράνης, έως προϊόντα απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία- ιατρικά προϊόντα, χημικά και βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Η εταιρεία λειτουργεί μέσω τριών τομέων: Επιστήμες Ζωής, Διαγνωστικά, Περιβαλλοντικές & Εφαρμοσμένες Λύσεις. Οι δύο πρώτοι τομείς παρέχουν φασματόμετρα, συσκευές κυτταρικής ανάλυσης, εργαστηριακό αυτοματισμό και εργαλεία φυγοκέντρησης, μικροσκόπια και αναλώσιμα γονιδιωματικής.

Όσον αφορά τον τομέα των Περιβαλλοντικών και Εφαρμοσμένων Λύσεων υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία είναι βασικός προμηθευτής οργάνων ακριβείας και υπηρεσιών ύδρευσης, προσφέροντας προηγμένη τεχνολογία με σκοπό την ανάλυση, επεξεργασία και διαχείριση του νερού του πλανήτη, από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων έως τις λίμνες, τα ρέματα και τους ωκεανούς.

Η εξαγορά που σε συνδυασμό με την πανδημία εκτόξευσε τα κέρδη

Το 2020 ήταν στην ουσία μια χρονιά μετασχηματισμού για την Danaher, καθώς προέβη στην μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της. Μια εξαγορά που ενίσχυσε τη θέση της ως παγκόσμιο ηγέτη επιστήμης και τεχνολογίας, επεκτείνοντας εντυπωσιακά τα περιθώρια της.

Η Cytiva, επιχείρηση biopharma της GE, αποδείχτηκε μια εξαιρετική συμφωνία. Η Danaher έναντι 20 δισ. δολαρίων πήρε μια επιχείρηση που δημιούργησε 1,3 δισ.δολάρια σε ελεύθερες ταμειακές ροές –FCF- το 2019.

Εν ολίγοις, μπορεί τα 20 δισ. δολάρια να είναι ένα μεγάλο νούμερο, όμως σκεφτείτε ότι η Danaher πλήρωσε μόλις 15,4 φορές το FCF της εταιρείας, ενώ η εξαγορά αυτή κάλυψε ένα μεγάλο κενό στο χαρτοφυλάκιο βιοεπεξεργασίας της Danaher, δίνοντας της τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ηγέτη του κλάδου.

Επιπλέον, η εξαγορά αυτή ολοκληρώθηκε την καλύτερη δυνατή στιγμή, δεδομένου ότι η πανδημία προκαλεί μεγάλη ζήτηση για την κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα της Cytiva. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 35% το τρίτο τρίμηνο του 2020 και σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Danaher, Rainer Blair, η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τη Cytiva θα κινηθεί σε υψηλότερα νούμερα από τα επίπεδα του 6-7% που κινείται σήμερα.

Η πανδημία όμως έδωσε αέρα και στα πανιά της Cepheid, άλλης μιας πρωταγωνίστριας του κύκλου εργασιών και κερδοφορίας της Danaher.

Η αμερικανική εταιρεία μοριακών διαγνωστικών, με συστήματα που αυτοματοποιούν τις παραδοσιακές δοκιμές νουκλεϊκών οξέων και χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό παθογόνων και γενετικών διαταραχών, εξελίχθηκε εξαιτίας των τεστ COVID-19 σε μια από τις κύριες συνισταμένες της τελικής γραμμής των αποτελεσμάτων του 2020 και από ότι φαίνεται το ίδιο θα ισχύσει και για το 2021.

Ισχυρά κέρδη το 2020

Το 2020 τα έσοδα αυξήθηκαν 24,5%, στα 22,3 δισ. δολάρια, ( αύξηση 9,5% non GAAP συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Cytiva), ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 3,6 δισ.δολάρια, ήτοι μια αύξηση 50% από έτος σε έτος.

Τα non-GAAP καθαρά κέρδη ανά κοινή μετοχή για το 2020 ήταν 6,31 δολάρια, ήτοι μια αύξηση 43% σε σύγκριση με το 2019.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 6,2 δισ. δολάρια, ήτοι μια αύξηση 70% σε ετήσια βάση και οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν στα 5,4 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας αύξηση 79% σε ετήσια βάση.

Το εντυπωσιακό της χαρτοφυλάκιο, η καινοτόμος ομάδα και ο ισχυρός ισολογισμός που τροφοδοτείται από το Επιχειρηματικό Σύστημα Danaher της δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει βιώσιμη και μακροπρόθεσμη αξία στους μετόχους.

Όσο για εκείνους που δεν ανήκουν στη μετοχική της βάση, δεδομένου ότι οι αγορές πέραν των ενίοτε τεχνικών ανασών, «χρωστάνε» κάποια στιγμή μια ουσιαστική διόρθωση, λογικά θα δοθεί ένα πιο δελεαστικό σημείο εισόδου από το τρέχον.

Σήμερα διαπραγματεύεται 34 φορές το εκτιμώμενο FCF για το 2021, με την εταιρεία να αναμένει ότι η αύξηση των non GAAP βασικών εσόδων- συμπεριλαμβανομένης της Cytiva- θα κινηθούν στο χαμηλό διψήφιο εύρος.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.