ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 897,55 5,86 (0,66 %)

Τζίρος: 86,12 εκατ. €   RT

H Astrazeneca «δίχασε» την ΕΕ - Κάθε χώρα αποφασίζει ξεχωριστά για το εμβόλιο

H Astrazeneca «δίχασε» την ΕΕ - Κάθε χώρα αποφασίζει ξεχωριστά για το εμβόλιο

Χωρίς κοινή απόφαση ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκλήθηκε με αφορμή το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που αποφάνθηκε ότι το σκεύασμα σχετίζεται με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. 

Παρά το γεγονός ότι ο ΕΜΑ επανέλαβε ότι τα πλεονεκτήματά του υπερτερούν του κινδύνου και συνέστησε να μην τεθούν περιορισμοί στη χορήγησή του, όσον αφορά την ηλικία ή το φύλο των εμβολιασθέντων, οι ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να κινηθούν ξεχωριστά στο ζήτημα αυτό.  

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ, τόνισε ότι «η ασφάλεια των εμβολίων μας ήταν πάντα πρωταρχικής σημασίας με βάση τη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια.

Η σημερινή αξιολόγηση δείχνει ότι το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης λειτουργεί: οι υποψίες για παρενέργειες αναφέρονται γρήγορα, κοινοποιούνται πληροφορίες και οι ειδικοί μας συγκεντρώνονται γρήγορα για να αξιολογήσουν όλες τις διαθέσιμες αποδείξεις. Οι αποφάσεις μας πρέπει τώρα να βασίζονται στο επιστημονικό έργο του EMA και σε μια αυστηρή, συνεχή αξιολόγηση του ισοζυγίου μεταξύ των κινδύνων και των οφελών».

Προβληματισμός από τον Βασίλη Κικίλια

Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τη σύγχυση που δημιουργεί στους πολίτες, όπως είπε, η συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Τι θα πράξουν οι ευρωπαϊκές χώρες

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ενημέρωσε χθες Τετάρτη ότι αποφάσισε το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής βιομηχανίας AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό να συνεχίσει να χορηγείται μεν, αλλά μόνο σε πολίτες μεταξύ 60 και 65 ετών, μετά τις ανακοινώσεις ευρωπαϊκών και βρετανικών εποπτικών φορέων που επιβεβαίωσαν την συσχέτιση του προϊόντος με σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων στον εγκέφαλο.

Στο Βέλγιο, για έναν μήνα, θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών.

Η Σουηδία, θα εμβολιάζει με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μόνο τους άνω των 65 και η Εσθονία μόνο τους άνω των 60 ετών.

M. Βρετανία: Συστήνουν το εμβόλιο AstraZeneca, παρά την πιθανή σύνδεση με θρομβώσεις

Τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Astra Zeneca παρ' ότι βρέθηκε πιθανή συσχέτιση με σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης, εξακολουθούν να συστήνουν οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και της Βρετανίας, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητά του στη μάχη κατά της COVID-19.

Στην περίπτωση ωστόσο της Βρετανίας, όπως έχει ήδη συμβεί σε ευρωπαϊκές χώρες, η ανεξάρτητη αρχή συστήνει να πάψει να χορηγείται σε ηλικίες κάτω των 30 ετών. Και αυτό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι θρομβώσεις συνδέονται με την ηλικία.

Ιταλία: Το εμβόλιο της AstraZeneca συστήνεται για άτομα άνω των 60 ετών

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας με εγκύκλιό του έκανε γνωστό ότι η χρήση του εμβολίου AstraZeneca κατά του κορονοϊού συστήνεται κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, «δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιπλοκών με θρόμβους αίματος και της μεγάλης θνησιμότητας από covid-19 που καταγράφεται στους ηλικιωμένους».

Παρά ταύτα, η έγκριση που είχε δοθεί για άτομα άνω των 18 ετών δεν ακυρώνεται.

Οι πολίτες, στους οποίους χορηγήθηκε ήδη η πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca, θα λάβουν και την δεύτερη.