H απουσία Τσίπρα από τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τα θύματα

H απουσία Τσίπρα από τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας για τα θύματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ τιμά τα θύματα της Marfin αλλά ο Τσίπρας δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραστούν στο χώρο που θα στηθεί η πλακέτα – φόρος τιμής στους νεκρούς. Είναι επικοινωνιακό τέχνασμα αναφέρει σε ανακοίνωση και τονίζει πως υπήρχε θέμα ασφαλείας στο κτήριο της τράπεζας χωρίς όμως να αναφέρει το γεγονός, δηλαδή ότι αν δεν είχαν ρίξει οι γνωστοί άγνωστοι τις μολότοφ δεν θα είχαν σκοτωθεί οι τρεις εργαζόμενοι.

Για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να δεχθεί ένα γεγονός. Πολύ δε περισσότερο αρνείται να συμμετάσχει σε μια κοινή εκδήλωση με το κυβερνών κόμμα για να στείλει μήνυμα κατά του διχασμού και κατά της λογικής και της ρητορικής που οδήγησε τα χέρια αυτών που έριξαν τις μολότοφ στο κτήριο της Μarfin το 2010.

Συρόμενος από τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα αυτή τη φορά εξέδωσε ανακοίνωση. Για να χαρακτηρίσει επικοινωνιακό τέχνασμα την τιμητική εκδήλωση, να αρνηθεί την πρόσκληση του πρωθυπουργού και να κατηγορήσει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που ήταν υπουργός το 2010. Και να προαναγγείλει κατάθεση στεφάνου. Χωρίς όμως να αναφέρει αν αυτή θα γίνει από τον Αλέξη Τσίπρα ή κάποια αντιπροσωπεία του κόμματος.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στην ουσία του θέματος. Σε αυτό που προκάλεσε την τραγωδία της 5ης Μαΐου του 2010. Δηλαδή ότι κάποιοι πέταξαν μολότοφ και εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Και ότι άλλοι που μετείχαν στην πορεία εκείνη, δεν άφηναν τα πυροσβεστικά οχήματα να προσεγγίσουν το σημείο.

«Όπως και τότε, τις δύσκολες μέρες του 2010, έτσι και σήμερα, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, παρά τις κατά καιρούς διχαστικές προσπάθειες, τιμά τα θύματα της Marfin. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τον εντοπισμό και την τιμωρία των φυσικών αυτουργών του αποτρόπαιου εγκλήματος», αναφέρει η ανακοίνωση τη στιγμή που η σημερινή αντιπολίτευση έχει αποφύγει να τιμήσει τις επετείους. Ακόμη και ως κυβέρνηση.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Επιχειρεί να ρίξει ευθύνες στην κυβέρνηση για το ότι δεν έχουν βρεθεί αυτοί που πέταξαν τις μολότοφ. Παρακάμπτοντας την πενταετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση ότι «δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, στο τιμόνι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται με επιλογή του κ. Μητσοτάκη οι ίδιοι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τότε την υπόθεση χωρίς να εντοπίσουν και να οδηγήσουν τους ενόχους στη Δικαιοσύνη. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να πράξουν το καθήκον τους για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας».

Και ακολουθεί η ουσία του σκεπτικού του ΣΥΡΙΖΑ. «Ωστόσο», σημειώνεται, «κανείς δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Δικαιοσύνη καταδίκασε τρία ανώτατα στελέχη της τράπεζας γιατί κλείδωσαν τους εργαζόμενους αναγκάζοντάς τους να δουλέψουν υπό την απειλή απόλυσης και απεφάνθη πως: "ο θάνατος των υπαλλήλων της Marfin θα είχε αποφευχθεί εάν το συγκεκριμένο κατάστημα της οδού Σταδίου δεν είχε τεράστια προβλήματα ασφαλείας”».

Και καταλήγει η ανακοίνωση ότι «δεν πρέπει η ανθρώπινη ζωή και ο πόνος των ανθρώπων που μένουν πίσω να υπηρετούν επικοινωνιακές σκοπιμότητες, ούτε να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και συκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων, τόσο τότε όσο και σήμερα».

Μια αναφορά που σίγουρα κάποιοι θα υπενθυμίσουν σε ανάλογες περιπτώσεις. Ειδικά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκδίδει ανακοινώσεις για συμμετοχή σε συλλαλητήρια.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι ότι από το στόμα του Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην Marfin. Kαι χθες ακόμη από το βήμα της Βουλής που είχε την ευκαιρία να λάβει θέση, να τοποθετηθεί ή έστω να κάνει αναφορά στα θύματα της Marfin το απέφυγε. Την τελευταία δεκαετία ουδείς θυμάται να προχώρησε σε οποιαδήποτε δήλωση. Και όχι μόνο αυτός αλλά και άλλοι πολιτικοί ή πολιτειακοί παράγοντες.

Οι μολότοφ άλλωστε είναι θέμα ταμπού για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως κυβέρνηση επιχείρησε να μετατρέψει σε πλημμέλημα την κατασκευή και μεταφορά μολότοφ, όταν άλλαξε εν μια νυκτί και με τη βουλή σχεδόν κλειστή το 2019 τον ποινικό κώδικα. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει δηλώσει πως δεν έχουν κάτι κακό οι μολότοφ και να έχει σχολιάσει ότι «εξαρτάται από ποια πλευρά βρίσκεται κανείς» όταν τις πετούν.

Ο ίδιος μάλιστα σε συνέντευξή του, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ άλλαξε το νομικό πλαίσιο είχε δηλώσει πως τώρα αυτοί που τις μεταφέρουν «τις πετούν κιόλας» αφού ούτως η άλλως η ποινή θα είναι η ίδια.

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφύγει κατ επανάληψη να καταγγείλουν τη ρίψη μολότοφ σε επεισόδια, ενώ ο Γιώργος Κυρίτσης έχει επισήμως δηλώσει πως δεν θυμάται να υπάρχουν νεκροί από τη ρίψη μολότοφ.

Το Σάββατο αναμένεται με ενδιαφέρον αν στην κατάθεση στεφάνου στο κτήριο της Marfin θα είναι επικεφαλής ο Αλ. Τσίπρας και αν θα κάνει οποιαδήποτε δήλωση ο ίδιος.