H ανάλυση Γ. Σκλιά για τις δημοσκοπήσεις της VoxPop

H ανάλυση Γ. Σκλιά για τις δημοσκοπήσεις της VoxPop

«Κάναμε λάθος στην αυτοτοποθέτηση Αριστερά - Δεξιά. Βάλαμε μεταβλητές ελέγχου όπως την πίστη στο Θεό,» ήταν μερικές από τις «διευκρινήσεις» που έδωσε ο εκπρόσωπος της VoxPop για να δικαιολογήσει τα ποσοστά που έδινε η εταιρεία πριν τις ευρωεκλογές, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε πως ίσως οδεύουμε σε αμερικανοποίηση της συμμετοχής...»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γιάννης Σκλιάς, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πιάσαμε τη χαμηλή συσπείρωση γιατί υπήρχε ένα θέμα με το πιθανολογικό μοντέλο, με την πιθανότητα απόκλισης των ερωτηματολογίων».

Στη συνέχεια, όμως, δέχτηκε την ερώτηση των δημοσιογράφων «τι σημαίνει αυτό στα ελληνικά».

«Όλες μας οι μεταβλητές ελέγχου μας έδειχναν ότι το αποτέλεσμα θα είναι αυτό (σ.σ. το λάθος). Κάναμε λάθος στην...αυτοτοποθέτηση Αριστερά - Δεξιά. Βάλαμε μεταβλητές ελέγχου όπως την πίστη στο Θεό..... 10% του κόσμου αποφάσισε το Σάββατο και τη Κυριακή τι θα ψηφίσει. Εδώ έχουμε μια συμμετοχή, την αποχή. Βλέπουμε ότι ίσως οδεύουμε σε αμερικανοποίηση της συμμετοχής που σημαίνει ότι "σώματα" να φωτίζονται στη μια εκλογική αναμέτρηση και "σώματα" να φωτίζονται στην άλλη εκλογική αναμέτρηση», είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της VoxPop.