H… αναδίπλωση Τσίπρα για την μείωση του ΕΝΦΙΑ: Από το «Ναι» στην καταψήφιση και το «παρών»

H… αναδίπλωση Τσίπρα για την μείωση του ΕΝΦΙΑ: Από το «Ναι» στην καταψήφιση και το «παρών»

«Ωραία μαγκιά αυτή! Εάν θα το ψηφίσω! Προφανώς και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη, εμείς θα το ψηφίζουμε. Το θέμα είναι ποια είναι η πολιτική σας» ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Λίγες ώρες μετά η Έφη Αχτσιόγλου, μεταφέροντας τη νέα του θέση, μίλησε για καταψήφιση επί της αρχής και παρών στα δύο σχετικά άρθρα κάνοντας λόγο για «αρχιτεκτονική» στην οποία διαφωνούν. Τι όμως οδήγησε σε αυτή τη στάση;

Οι αναδιπλώσεις του Αλέξης Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελούν πρωτοφανή στάση. Άλλωστε μέχρι και πρωτοσέλιδα στον ξένο Τύπο υπήρξαν με τη λέξη «Kolotoumpα» γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες επί κυβερνήσεως της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δεν είναι λίγα τα παρών που έχουν ειπωθεί από το 2019 μέχρι σήμερα ακόμη και σε ζητήματα που είχαν προωθηθεί την περίοδο 2015-2019.

Όμως αυτή τη φορά το θέμα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Στριμωγμένος στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον καλεί να τοποθετηθεί εάν θα ψηφίσει την νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ που επιφέρει ελαφρύνσεις στα νοικοκυριά προστιθέμενε και στην προηγούμενη που έγινε επίσης από τη σημερινή κυβέρνηση αντέδρασε λέγοντας ότι «Συγκρίνετε διαρκώς, κύριε Μητσοτάκη, τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, με μνημόνιο, με Τρόικα επάνω από το κεφάλι μας στα δημοσιονομικά και τι κάνατε εσείς, που βρήκατε 37 δισεκατομμύρια ευρώ και τη χώρα έξω από τα μνημόνια και ρυθμισμένο το χρέος»

Και πρόσθεσε:  «Ωραία σύγκριση. Είναι σαν να παίζεις σε ένα γήπεδο δικό σου, με κατηφόρα και ο αντίπαλος με πέντε παίκτες και εσύ με έντεκα και με τον διαιτητή δικό σου. Ωραία σύγκριση κάνετε. Πολύ ωραία σύγκριση» για να καταλήξει με έμφαση:

«Και μας μιλάτε για τον ΕΝΦΙΑ και μου κάνετε και κόλπα εδώ, εάν θα το ψηφίσω. Ωραία μαγκιά αυτή! Εάν θα το ψηφίσω! Προφανώς και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει και θα ελαφρύνει τον Έλληνα πολίτη, εμείς θα το ψηφίζουμε. Το θέμα είναι ποια είναι η πολιτική σας» δείχνοντας με τον τρόπο αυτό πως θα υπερψηφίσει την μείωση που προωθεί η κυβέρνηση υλοποιώντας προεκλογικές εξαγγελίες του σημερινού πρωθυπουργού. Εξαγγελίες που έγιναν μάλιστα πριν η χώρα βρεθεί αντιμέτωπη με κρίσεις παγκοσμίου βεληνεκούς όπως αυτή της πανδημίας και σήμερα της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία μέσω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

Η Έφη Αχτσιόγλου έθεσε θέμα διαφωνίας με την… αρχιτεκτονική της κυβερνητικής πολιτικής. Και ενώ αναγνώρισε πως υπάρχει «κάποια μείωση» για τα αδύναμα νοικοκυριά και τα χαμηλότερα εισοδήματα, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψηφίζει διότι εξυπηρετούνται περισσότερο τα υψηλότερα εισοδήματα, οι λεγόμενοι έχοντες και κατέχοντες. Και αυτό για να δικαιολογήσει την αλλαγή της στάσης Τσίπρα.

Το ερώτημα είναι τι μεσολάβησε και κατά πόσο πιέστηκε (και υπέκυψε) σε εσωτερικές πιέσεις. Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπερθεματίσει κατηγορώντας την κυβέρνηση αναφορικά με την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στη γραμμή που η Έφη Αχτσιόγλου τοποθετήθηκε. Ήταν άλλωστε σαφής λέγοντας πως όλες αυτές τις ημέρες «έχουμε εκθέσει τη βασική μας αντίρρηση, στην αρχιτεκτονική της παρέμβασης που κάνετε, η οποία εξαντλεί το μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασής για την εύνοια των υψηλότερων εισοδημάτων, είναι κατά τη γνώμη μας δυσανάλογη».

Με λίγα λόγια επιβεβαίωσε τις αντιδράσεις από στελέχη που υποστήριζαν το αρχικό αφήγημα αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ δηλαδή ότι αφορά μόνο τα υψηλά εισοδήματα και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά. Βέβαια η κ. Αχτσιόγλου δικαιολόγησε κάπως και την αρχική στάση Τσίπρα λέγοντας ότι «Όχι ότι δεν υπάρχει και ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων.

Επί της ουσίας η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφηκε ως εξής:  «Από αυτή την προσέγγιση, αυτό που προτιθέμεθα να κάνουμε είναι, επί της αρχής καταψηφίζουμε αυτή την προσέγγιση, και το δηλώσαμε με την επί της αρχής τοποθέτησή μας. Εκεί που θα ψηφίσουμε ”παρών” είναι στα δύο άρθρα που εισάγουν τις κλίμακες και τις εκπτώσεις, και ”παρών”, διότι, ακριβώς την ίδια στιγμή που ευνοούνται κάποιοι πολίτες χαμηλών εισοδημάτων, ευνοούνται υπερπολλαπλάσια πολίτες ανώτατων εισοδημάτων»

Επίσης υποστήριξε πως ο Τσίπρας είπε ότι θα υπερψηφίσει τα μέτρα για την ακρίβεια και δεν αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, εν τούτοις η τοποθέτησή του στη Βουλή λίγες ώρες πριν παραπέμπει στον εν λόγω μέτρο εκτός των υπολοίπων που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην παρούσα φάση.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως αν τελικώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιέστηκε, και ενέδωσε, από στελέχη που έχουν σηκώσει ψηλά την αντιπολιτευτική γραμμή με αφορμή και τον ΕΝΦΙΑ, δεν χρειάστηκαν παρά λίγες ώρες για να κατεδαφιστεί το αφήγημα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την «υπεύθυνη κυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα» για να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, αποδίδοντας το ρόλο αυτό στο κόμμα του και στον ίδιο…