«Γυρίζει την πλάτη» στον Τραμπ και ο όμιλος Μέρντοχ με Fox News, Wall Street Journal και New York Post

«Γυρίζει την πλάτη» στον Τραμπ και ο όμιλος Μέρντοχ με Fox News, Wall Street Journal και New York Post

Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και η εφημερίδα New York Post αλλά και η Wall Street Journal, τα βασικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τον μεγιστάνα Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ, έχουν πάρει τις τελευταίες ώρες αποστάσεις από Ντόναλντ Τραμπ, για πρώτη φορά από το 2016.

Η Wall Street Journal δημοσίευσε χθες μάλιστα ένα άρθρο γνώμης με τίτλο «The Presidential Endgame» και υπότιτλο «Ο Τραμπ έχει το δικαίωμα να πολεμήσει στο δικαστήριο, αλλά χρειάζεται στοιχεία για να αποδείξει την νοθεία».

«Η κληρονομιά του Τραμπ θα μειωθεί σημαντικά, εάν η τελική του πράξη είναι μια πικρή άρνηση να δεχθεί μια νόμιμη ήττα»,  επισημαίνεται στο εν λόγω άρθρο.

«Το Fox News είναι άθλιο» φώναζαν την Πέμπτη το βράδυ στο Φοίνιξ της Αριζόνα υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου κατά του τηλεοπτικού δικτύου που θεωρείται εδώ και πέντε χρόνια αδιαμφισβήτητος σύμμαχος του Τραμπ.

Η αιτία: η ανακοίνωση του Fox News την Τρίτη το βράδυ της νίκης του Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα. Η ομάδα του Τραμπ ζήτησε από το τηλεοπτικό δίκτυο να την αποσύρει, αλλά μάταια, την ώρα που άλλα μέσα ενημέρωσης απέφυγαν να κηρύξουν νικητή στην αμφίρροπή πολιτεία αυτή, αναμένοντας την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων.

Έκτοτε το Fox News αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα τις καταγγελίες της ομάδας του Ρεπουμπλικάνου προέδρου αλλά και του ίδιους για μαζική νοθεία στις εκλογές.

«Δεν έχουμε δει αποδείξεις» για νοθεία, δήλωσε ο Μπρετ Μπάιερ, ο πολιτικός δημοσιογράφος του Fox News με τη μεγαλύτερη θεαματικότητα. «Δεν μας έχουν δείξει τίποτα», πρόσθεσε. 

Πολλοί δημοσιογράφοι του Fox , όπως ο συντονιστής της πρώτης τηλεμαχίας μεταξύ του Τραμπ και του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ο Κρις Ουάλας είναι γνωστοί για τον επαγγελματισμό τους.

Ο Σον Χάνιτι, ο παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου που είναι γνωστός για τη στήριξή του στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, εκτίμησε την Πέμπτη το βράδυ ότι «οι Αμερικάνοι έχουν λόγους να έχουν υποψίες (…), να μην πιστεύουν τη νομιμότητα των αποτελεσμάτων αυτών».

Τον περασμένο χειμώνα πάντως ο Μέρντοχ εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να υποστηρίξει τον πρώην υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών Μάικλ Μπλουμπεργκ, σύμφωνα με στέλεχος των επιχειρήσεων του που μίλησε στην ιστοσελίδα Daily Beast. 

Παράλληλα, ο Μέρντοχ φέρεται ενοχλημένος από τις συνεχείς επιθέσεις του Τραμπ στο δίκτυο του, Fox News το οποίο έχει κατηγορήσει ουκ ολίγες φορές ότι «δεν προσφέρει την στήριξη που θα περίμενε». Πριν λίγες μέρες μάλιστα ο Τραμπ έγραψε στο Twitter «είναι τόσο περίεργο να βλέπεις το Fox να παίρνει συνεντεύξεις μόνο από αποτυχημένους Δημοκρατικούς, όπως από τον βουλευτή, Τιμ Ράιαν, ο οποίος πήρε ποσοστό 0% στον πρόσφατο αγώνα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, και ακολουθεί τον κοιμισμένο Τζο οπουδήποτε πηγαίνει. Τι διαφορά από το παρελθόν. Πάντως εμείς θα νικήσουμε όπως και να’χει».