ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 925,83 1,53 (0,17 %)

Τζίρος: 68,57 εκατ. €   RT

Guardian: Πίεση στην Τουρκία να μην επικυρώσει τη διμερή συμφωνία έκδοσης υπόπτων με τη Κίνα

Guardian: Πίεση στην Τουρκία να μην επικυρώσει τη διμερή συμφωνία έκδοσης υπόπτων με τη Κίνα

Το Πεκίνο επικύρωσε μια συνθήκη έκδοσης με την Τουρκία η οποία όπως προειδοποιούν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις οικογένειες των Ουιγούρων που διαφεύγουν των διώξεων από τις κινεζικές αρχές.

Η συνθήκη, που υπογράφηκε το 2017, επισημοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι θα χρησιμοποιηθεί για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς. Αντιμετωπίζοντας έντονη αντίδραση στο κοινοβούλιο της, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία και επικριτές προέτρεψαν την κυβέρνηση να την εγκαταλείψει και να εμποδίσει τη συνθήκη να «γίνει όργανο δίωξης».

Η μειονότητα των Ουιγούρων έχει υποστεί διώξεις από το καθεστώς του Πεκίνου, ωστόσο η Άγκυρα έχει εσχάτως αποφύγει κάθε νύξη περί προστασίας τους, προφανώς για να μη θέσει σε κίνδυνο τη σχέση της με την Κίνα, σε αντίθεση με κάθε άλλη περίπτωση παγκοσμίως όπου η Τουρκία εμφανίζεται ως υπερπροστάτιδα των απανταχού Μουσουλμάνων.

Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες περί γενοκτονίας και περί απειλών κατά συγγενών που ζουν στην Κίνα των ακτιβιστών που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Υπολογίζεται ότι περίπου 50.000 Ουιγούροι έχουν καταφύγει στην Τουρκία, αλλά τα τελευταία χρόνια αναφέρονται επιστροφές Ουιγούρων από την Τουρκία στην Κίνα μέσω τρίτων χωρών όπως το Τατζικιστάν.

«Αυτή η συνθήκη θα προξενήσει αγωνία μεταξύ των Ουιγούρων που έχουν φύγει από την Κίνα και δεν έχουν ακόμη γίνει Τούρκοι πολίτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ντιλσάτ Ρασίτ, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συνέλευσης των Ουιγούρων, με έδρα τη Γερμανία.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν την Τουρκία να μην επικυρώσει τη συμφωνία με το Πεκίνο, ενώ έντονη αντίθεση υπάρχει και από τα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας καθιστά πιθανότερο να υποκύψει η κυβέρνηση Ερντογάν στις σχετικές πιέσεις από το Πεκίνο, η οικονομική ενίσχυση του οποίου είναι σημαντική για το τουρκικό καθεστώς.