ΓΣΕΕ: Πρωτοφανής μη εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ΕΦΚΑ

ΓΣΕΕ: Πρωτοφανής μη εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ΕΦΚΑ

Πρωτοφανή στην ιστορία του τόπου τη μη εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου ΕΦΚΑ χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια εκ των προτέρων μεθοδευμένη απόφαση της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί στα μέσα του Δεκέμβρη σε "άσχετο νομοσχέδιο" πέρασε διάταξη που όριζε ότι η μη συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων δεν επηρεάζει τη νόμιμη συγκρότηση και λειτουργία του Δ.Σ. του ΕΦΚΑ.
 
Όπως αναφέρει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωση της «οι βασικοί χρηματοδότες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης εξαιρούνται με στόχο να μην υπάρχει κανένας δημοκρατικός κοινωνικός έλεγχος στη διαχείριση του Υπερταμείου. Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση προχωρά σε παγκόσμια «πρωτοτυπία». Επίσης, η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή στην "εξαφάνιση της εργατικής εκπροσώπησης", αναμένεται να οδηγηθεί και η συγκρότηση των νέων Διοικητικών Επιτροπών του ΕΦΚΑ, οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές του ΙΚΑ, στις οποίες μέσω της ΓΣΕΕ διασφαλιζόταν η αδιάλειπτη συμμετοχή 150 εκπροσώπων των εργαζομένων, σ'' όλη τη χώρα, "για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους από παράνομες πράξεις των ασφαλιστικών οργάνων".
 
Όπως τονίζεται, τέτοιες παρεμβάσεις διακυβεύουν τα εργασιακά δικαιώματα και το κοινωνικοασφαλιστικό μέλλον των εργαζομένων. Με αφορμή αυτό το γεγονός η ΓΣΕΕ μέσω προσωπικής επιστολής στην υπουργό Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου ζητάει να αποκαταστήσει έστω και τώρα τη μέχρι σήμερα αυτοτελή εργατική εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο και τις Διοικητικές Επιτροπές του ΕΦΚΑ ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να γνωρίζουν έγκαιρα και να αποτρέπουν τις αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις στα δικαιώματά τους.
 
Στην επιστολή, επίσης, αναφέρεται ότι ενάντια σε όσα ορίζει το Σύνταγμα καταργείται βίαια κάθε έννοια δημοκρατικού - κοινωνικού ελέγχου στη διοίκηση των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης. Τονίζεται ότι έλεγχος ήταν και συνεχίζει να είναι επιβεβλημένος καθώς το νέο υπερ-Ταμείο διαχειρίζεται όχι μόνο εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων (σύνταξης, ασθένειας, επαγγελματικού κινδύνου), αλλά και συνεισπράττει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλειας των εργαζομένων (και των εργοδοτών) τις οποίες έχει την υποχρέωση να αποδίδει στους Φορείς προς τους οποίους απευθύνονται. Τέλος,σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά (και) στο θέμα της διοίκησης του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, η ΓΣΕΕ έχει ήδη προσφύγει εκ νέου στον ελεγκτικό μηχανισμό τόσο του ILO, όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ