ΓΣΕΕ: Παναττική δίωρη στάση εργασίας για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις της 8ης Μαρτίου

ΓΣΕΕ: Παναττική δίωρη στάση εργασίας για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις της 8ης Μαρτίου

Παναττική δίωρη στάση εργασίας (13:00 με 15:00) για τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις της 8ης Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, προκηρύσσει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ διεκδικεί:

«Επαγγελματική και προσωπική ζωή με ισότητα και έμπρακτο σεβασμό στην ελευθερία επιλογών.

Ουσιαστική ισότητα και εξάλειψη των διακρίσεων, λόγω φύλου, ως κύριου ακόμα λόγου άνισης μεταχείρισης σε βάρος των γυναικών, μαζί και με όλα τα άλλα είδη διακρίσεων.

Σταθερή και πλήρη εργασία με ίσους όρους, συλλογική συμμετοχή με ίσους όρους και προστασία του συνδικαλιστικού δικαιώματος στις εκλεγμένες γυναίκες.

Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Ίση αμοιβή και ίσες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης.

Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, χωρίς κρατικό και εργοδοτικό παρεμβατισμό στην άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές ρυθμίσεις για την ουσιαστική ισότητα και την ίση μεταχείριση, επαναφορά του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) και αποκατάσταση της καθολικότητάς της, διασφάλιση των κλαδικών/ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ, της αρχής της εύνοιας και της ολικής μετενέργειας των όρων ΣΣΕ υπέρ των εργαζομένων.

Διασφάλιση του απεργιακού δικαιώματος από προληπτικές και κατασταλτικές πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της ψευδώς δηλωμένης εργασίας.

Ενίσχυση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές). Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της απασχόλησης ευάλωτων σε διακρίσεις και βία ομάδων, λόγω των χαρακτηριστικών τους (γυναίκες, νέοι, εργαζόμενοι μετά από εργατικό ατύχημα, άτομα με αναπηρία, ΛΟΑΤΚΙ, μετανάστες).

Ενίσχυση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παραβατικότητας.

Μέτρα αποτελεσματικής προστασίας των εργαζόμενων μητέρων, της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχές υγείας.

Αποτελεσματική πρόσβαση στις Αρχές και τη Δικαιοσύνη στα θύματα διακρίσεων.

Δράσεις ένταξης των προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία και την εργασία και προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

Σεβασμός στα συμμετοχικά δικαιώματα των εργαζομένων και αποκατάσταση της λειτουργίας όλων των θεσμικών δομών κοινωνικού διαλόγου για θέματα ισότητας και ίσης μεταχείρισης.

Συστηματική και διαρκή εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δράσεις για την παγκόσμια ειρήνη».

Η ΓΣΕΕ υπενθυμίζει ότι, για τη συμβολή στην καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης των καταγγελιών για άνιση μεταχείριση, τα σωματεία μπορούν να ενημερώνουν τη ΓΣΕΕ στο [email protected] για την υποβολή καταγγελιών στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και τον Συνήγορο του Πολίτη που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων στην εργασία. «Με διαρκή σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση», η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να έχει στη διάθεση των συνδικάτων και των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια για κάθε ζήτημα πληροφόρησης, στήριξης και συλλογικής δράσης και στα θέματα διακρίσεων:

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ.

Το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

«Η δύναμη είναι στα χέρια μας, στα συνδικάτα και στους συλλογικούς αγώνες για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας, την ουσιαστική εφαρμογή της ισότητας φύλου, για την άρση των στερεοτύπων, για την καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλες και όλους» τονίζει η Συνομοσπονδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ