ΓΣΕΕ: Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κορυφαίοι συνδικαλιστές

ΓΣΕΕ: Ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κορυφαίοι συνδικαλιστές

Για το νέο καθεστώς στη λήψη αποφάσεων για την κήρυξη απεργιών και στο συμβολισμό που αυτή η κίνηση έχει δεδομένου ότι το μέτρο αυτό επιβάλλει μια αριστερή κυβέρνηση, μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

Ειδικότερα, ο κ. Παναγόπουλος, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ανέφερε πως «είναι εμβληματική η αλλαγή αυτή που έχει επιχειρηθεί και παλαιότερα. Τώρα έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό γιατί δεν είναι ότι ήρθε με αυτό το αποσπασματικό άρθρο, έχουν προηγηθεί βαθύτατες τομές που δεν είχαν τολμήσει οι προηγούμενοι όπως η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σχολίασε με αιχμηρό ύφος πως «τρομάρα τους, μερικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και κορυφαίοι συνδικαλιστές και έχουν σήμερα κορυφαίες θέσεις».

Η αντίδραση της ΓΣΕΕ θα είναι πανελλαδική κινητοποίηση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, όπως επισήμανε, αν και εξέφρασε την άποψη ότι δεν αλλάζει η ευρύτερη πολιτική από τα συνδικάτα.

«Προφανώς ο κόσμος έχει μετατρέψει την οργή σε μια εσωτερική θλίψη. Το να ανατρέψεις μια ευρύτερη πολιτική δεν είναι απλό θέμα και δεν μπορούν να την κάνουν τα συνδικάτα. Το μεγαλύτερο βαρίδι κατά του συνδικαλισμού είναι η ανεργία» κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Επείγον υπόμνημα της ΓΣΕΕ προς τους βουλευτές για το δικαίωμα στην απεργία

Σε επείγον υπόμνημα που απέστειλε η ΓΣΕΕ προς τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ζητά από το εκπροσώπους του ελληνικού λαού να πράξουν το «καθήκον τους», προασπίζοντας το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές ελευθερίες και καταψηφίζοντας το κομμάτι του Πολυνομοσχεδίου που αφορά τον τρόπο κήρυξης της απεργίας.

Στο 8σέλιδο υπόμνημα της η ΓΣΕΕ τονίζει και αναλύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία, που, όπως λέει, υπονομεύεται με την υπό ψήφιση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων στο υπόμνημά της η κορυφαία εργατική ένωση της χώρας σημειώνει τα εξής:

- Το Ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 23 παρ. 2 αναγνωρίζει ανεπιφύλακτα το δικαίωμα απεργίας. Ορίζει ότι: «Η απεργία αποτελεί δικαίωμα και ασκείται από τις νόμιμα συστημένες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών και εργασιακών γενικά συμφερόντων των εργαζομένων».

- Η νομοθετική θέσπιση περιορισμών της απεργίας, αλλά και όλη η μνημονιακή νομοθεσία των τελευταίων χρόνων, καταλυτική των εργασιακών δικαιωμάτων, προδιαγράφουν τα όρια της νόμιμης άσκησης του σχετικού απεργιακού δικαιώματος, στο οποίο ορθώνεται σειρά νομοθετικών απαγορεύσεων. Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνεται το δικαίωμα και καθίσταται προβληματική για τους εργαζόμενους η προσφυγή στην απεργία.

- Με νόμο προβλέπεται ειδική διαδικασία για τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας. Αν οι διατάξεις για το προσωπικό ασφαλείας δεν τηρηθούν, κρίνεται αναπόφευκτα παράνομη όλη η απεργία χωρίς, σε πολλές περιπτώσεις, να λαμβάνεται υπόψη από τα δικαστήρια, κατά την ορθότερη άποψη, η πραγματική παρουσία προσωπικού, ικανού να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες που έχει σκοπό να εξυπηρετήσει η παρουσία του προσωπικού ασφαλείας.

Η Συνομοσπονδία θα πραγματοποιήσει για το θέμα αυτό συγκέντρωση Διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 6.00 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Φωτογραφία: Intime News