«Γρίφος» για τους Ρεπουμπλικάνους η αντικατάσταση του Obamacare

«Γρίφος» για τους Ρεπουμπλικάνους η αντικατάσταση του Obamacare

Την ανεπιτυχή προσπάθεια που κατέβαλε ο Mitch McConnell, ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, προκειμένου το νομοσχέδιο για την κατάργηση κι αντικατάσταση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) πριν από την σημερινή αργία της 4ης Ιουλίου, σχολιάζει το CNN.

Δημοσιεύματα των αμερικανικών εφημερίδων περιέγραφαν τις κινήσεις του McConnell την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου η ψηφοφορία να διεξαχθεί εντός του παραπάνω χρονικού περιθωρίου και παρά το γεγονός της κλιμάκωσης των αντιδράσεων από όλο κι αυξανόμενο αριθμό Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών. Οι Γερουσιαστές προβληματίζονταν για την στάση που θα κρατούσαν έναντι των ψηφοφόρων τους, μετά την επιστροφή τους στις εκλογικές περιφέρειες τους για την σημερινή αργία στις ΗΠΑ. Έτσι, ζητούσαν περισσότερο χρόνο προκειμένου να επεξεργαστούν το νομοσχέδιο και να καταρτίσουν τις προτάσεις τους για αλλαγές των προβλέψεων του, δημοσιοποιώντας παράλληλα την αρνητική τους στάση, ως προς την ψήφισή του.

Στο επίκεντρο της άσκησης κριτικής από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές βρέθηκαν η μείωση της χρηματοδότησης για την πρόσβαση των φτωχών στις υπηρεσίες υγείας (Medicaid), αλλά και οι αλλαγές στους ρυθμιστικούς κανόνες λειτουργίας της αγοράς των ασφαλιστικών εταιριών, προς όφελος των εταιριών.

Από την άλλη μεριά, η σκληρή στάση του McConnell είχε την λογική της, καθώς όλοι στο Κογκρέσο γνωρίζουν πως επρόκειτο για μια σκληρή ψηφοφορία στην Γερουσία. H ριζική αλλαγή του πλαισίου πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμη και για όσους υποστηρίζουν τις αλλαγές, σύμφωνα με τις απόψεις πολιτικών αναλυτών στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία γνώριζε για την δύσκολη κατάσταση με την οποία θα έρχονταν αντιμέτωποι οι Γερουσιαστές, από τις ερωτήσεις και την κριτική των ψηφοφόρων τους, στις εκλογικές τους περιφέρειες. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare συγκεντρώνει τα αρνητικά σχόλια των Αμερικανών εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των πολιτών που θα χάσουν τις ασφαλιστικές τους καλύψεις, οι οποίοι σύμφωνα με την έκθεση του ανεξάρτητου Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, θα φτάσουν στα 22 εκατομμύρια πολίτες, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, ο McConnell αναγνώρισε τελικά ότι οι κινήσεις του δεν συμπλήρωναν τελικά τον απαραίτητο αριθμό των 50 ψήφων στην Γερουσία, προκειμένου να ψηφιστεί το νέο νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων. Το νομοσχέδιο απέρριπταν ήδη 10 Γερουσιαστές, ενώ ο αριθμητικός συσχετισμός των εδρών μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στην Γερουσία (52-48) επέτρεπε την απώλεια μόλις δυο αρνητικών ψήφων. Έτσι, την περασμένη Τρίτη, μετά το εβδομαδιαίο μεσημεριανό γεύμα με τους Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη της Γερουσίας, ο McConnell ανακοίνωσε την αναβολή της ψηφοφορίας μετά την 4η Ιουλίου, αναθεωρώντας χρονικά τα αρχικά σχέδια του.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Donald Trump υποστήριζε κατά την συνήθη πρακτική του ότι: “Θα δούμε πως θα το χειριστούμε. Πλησιάζουμε σε λύση”.

Οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν από την πλευρά τους, ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο διατηρούσε πολλές προβλέψεις του Obamacare, ενώ οι κεντρώοι ανησύχησαν από τις εκτιμήσεις ότι εξαιτίας της μείωσης χρηματοδότησης του προγράμματος Medicaid, ο αριθμός των ανασφάλιστων θ'' αυξηθεί κατά 22 εκατομμύρια ανθρώπους.

Έτσι, ο πρόεδρος Trump έγραψε την περασμένη Παρασκευή στο Twitter: “Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές δεν μπορούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο το οποίο επεξεργάζονται, θα πρέπει άμεσα να το ακυρώσουν και να το αντικαταστήσουν αργότερα.”

Μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα, καθώς οι Γερουσιαστές εγκατέλειπαν την Ουάσιγκτον για την αργία της 4ης Ιουλίου δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία, για την εξασφάλιση των απαραίτητων 50 ψήφων. “Μπορείτε να το σκεφτείτε ως εξής,” εξήγησε ο McConnell σε υποστηρικτές του μιας τοπικής ένωσης Ρεπουμπλικάνων στο Κεντάκι: “Είμαι εδώ κι έχω έναν Κύβο του Ρούμπικ, προσπαθώντας να στρέψω έτσι τα τετράγωνα, ώστε να επιτύχω τον αριθμό 50 και ν'' αντικαταστήσω το Obamacare, με ένα καλύτερο νομοσχέδιο.” Ωστόσο, ο ίδιος γνωρίζει ότι η εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού των 50 ψήφων, δεν είναι εύκολη υπόθεση εάν δεν δρομολογηθούν ουσιαστικές αλλαγές στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, όπως απαιτούν οι γερουσιαστές, οι πολιτείες των οποίων, πλήττονται από τις προβλέψεις αντικατάστασης του Obamacare.

Ο McConnell βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της κριτικής που ασκούν οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές, κυρίως για την μυστικότητα με την οποία χειρίστηκε την διαδικασία κατάρτισης του νομοσχεδίου αντικατάστασης του Obamacare και τις μυστικές συναντήσεις που έγιναν, προκαλώντας την σκληρή κριτική των Δημοκρατικών Γερουσιαστών. Το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές εξυπηρετούν την φοροαπαλλαγή των πλουσίων και τις ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά και τις εταιρίες που διαχειρίζονται νοσοκομεία στις ΗΠΑ, ενώ βλάπτει τους Αμερικανούς; που έχουν ανάγκη ομοσπονδιακής οικονομικής υποστήριξης για την κάλυψη του κόστους των ασφαλιστικών δαπανών τους.

Το νομοσχέδιο αυτό, αναμένεται να βρεθεί από τα μέσα της εβδομάδας στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στη Γερουσία, ενώ ένας αριθμός ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών αιτήθηκε από την κοινοβουλευτική ηγεσία του κόμματος, την μείωση ή την ακύρωση των διακοπών του Αυγούστου, προκειμένου οι Γερουσιαστές να προλάβουν να επεξεργαστούν τα προς ψήφιση νομοσχέδια, πριν από την λήξη του παρόντος οικονομικού έτους. Οι γερουσιαστές αναμένουν την απάντηση του McConnell σχετικά με το αίτημά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ