Green Case Study: Ένα ελληνικό παράδειγμα βιώσιμης στρατηγικής με μεγάλο αντίκτυπο

Green Case Study: Ένα ελληνικό παράδειγμα βιώσιμης στρατηγικής με μεγάλο αντίκτυπο

Τα τελευταία χρόνια η έννοια της βιωσιμότητας κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις καρδιές των καταναλωτών αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας. Επειδή ωστόσο, μαζί με την ατομική ευθύνη οφείλει να συμβαδίζει και η εταιρική, θα πρέπει και οι επιχειρήσεις να διαμορφώσουν, τώρα, πλάνα πράσινης ανάπτυξης έτσι ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους. Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποιες που έχουν χρόνια τώρα εντάξει την έννοια της βιωσιμότητας στις βασικές αξίες που διέπουν τη λειτουργία τους. Μία από αυτές, ένα ελληνικό «green case study» θα μπορούσαμε να πούμε, είναι και η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, η οποία έχει δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο βιωσιμότητας και αειφορίας.

Παραμένοντας πιστή στο στόχο της να εξελίσσεται με γνώμονα την περιβαλλοντική υπευθυνότητα, τη βιωσιμότητα και την αειφορία, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ επενδύει εδώ και χρόνια στην Πράσινη Οικονομία μέσα από ενέργειες που αγγίζουν το σύνολο των δραστηριοτήτων της. Πλέον, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της εταιρείας μειώνεται συνεχώς ενώ αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που μπόρεσαν να εκπληρώσουν την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος πολύ νωρίτερα και σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που προστάζει ο νόμος.

Συγκεκριμένα, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ έκανε, πρώτη στον κλάδο της, το μεγάλο βήμα λανσάροντας τον Οκτώβριο του 2020 τη νέα σειρά ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN από 30% ανακυκλωμένο πλαστικό (r-PET). Η πρωτοβουλία της εταιρείας να μειώσει το πλαστικό στις συσκευασίες της κατά 30%, δηλαδή σε ποσοστό 5% μεγαλύτερο από εκείνο που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (25%) και μάλιστα 5 χρόνια νωρίτερα, αποδεικνύει την ευθύνη που έχει αναλάβει η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ απέναντι στους πολίτες και στο περιβάλλον. Σκεπτόμενη στρατηγικά, η εταιρία επέλεξε τρία από τα πιο αγαπημένα της προϊόντα για να λανσάρει στις νέες βιώσιμες συσκευασίες ενώ πριν από λίγες εβδομάδες και ολόκληρη η σειρά Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ Sparkling ακολούθησε την ίδια φιλοσοφία. Σταδιακά, ωστόσο, όλοι οι κωδικοί του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ, που είναι σε 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες, θα περιέχουν και ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET. Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ είναι η 1η εταιρεία στον κλάδο της πανελλαδικά με πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για την παραγωγική διαδικασία των υλικών συσκευασίας r-PET από τον κορυφαίο Φορέα Επιθεωρήσεων – Πιστοποιήσεων στην Ελλάδα TÜV HELLAS (TÜV NORD) διασφαλίζοντας τη χρήση υψηλής ποιότητας ανακυκλωμένου πλαστικού, ενώ διαθέτει πιστοποιήσεις για το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας για όλα τα προϊόντα της.

Μαζί με αυτή την μεγάλη αλλαγή στα προϊόντα, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ συνεχίζει να κάνει «πράσινα» βήματα σε όλες τις διαδικασίες της, ακόμα και στην μεταφορά του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ. Έτσι, εδώ και 21 χρόνια ήδη, η εταιρία άρχισε να διακινεί το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ με τρόπους πιο φιλικούς προς το περιβάλλον, μέσω του ιδιόκτητου μεταφορικού στόλου της εταιρείας. Κατάφερε κατ’αυτό τον τρόπο να μειώσει το αποτυπώμα του διοξειδίου του άνθρακα κατά 12%. Επιπλέον, από το 2020 έχει εφαρμόσει τεχνολογία χρήσης υβριδικών καυσίμων στο 50% του μεταφορικού της στόλου, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους σε σχέση με το 2019 κατά περίπου 10% και το ανθρακικό αποτύπωμα της δραστηριότητας μεταφοράς κατά περίπου 12%. Την ίδια τεχνολογία αναμένεται να εφαρμόσει και στο άλλο μισό του στόλου της. Τέλος, υπό διερεύνηση βρίσκεται και η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το στόλο επιβατικών αυτοκινήτων leasing που χρησιμοποιεί το προσωπικό της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ.

Στους παραπάνω παράγοντες, ήδη σημαντικής αλλαγής, έρχεται να προστεθεί και ένας τρίτος. Αυτός της δραστικής μείωσης των εκπομπών αερίων μέσα από τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Προκειμένου να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η εταιρία, το 2020, συνεργάστηκε με τον εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος Protergia, για τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στις εγκαταστάσεις του που θα προέρχεται από 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), και τα κατάφερε. Έτσι έλαβε το «Πράσινο Πιστοποιητικό» από την Protergia αφού το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε προήλθε, μέσα στο 2020, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μηδενικό αποτύπωμα διοξειδίου άνθρακα.

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΖΑΓΟΡΙ, με προέλευση από τις αγνές πηγές της Ηπείρου, αποδεικνύει έμπρακτα πως η φροντίδα του περιβάλλοντος δεν είναι μια επιφανειακή υπόθεση αλλά μία εφ’ όρου ζωής δέσμευση προς ένα καλύτερο μέλλον. Έτσι, θέτοντας πάντα ως προτεραιότητα τον άνθρωπο, επιθυμεί να προσφέρει στους καταναλωτές ποιοτικά, φυσικά προϊόντα στη πιο βιώσιμη μορφή τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος. Ως το Green Case Study της χώρας μας, η ομάδα πίσω από τη ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ αναγνωρίζει την ευθύνη της και δεσμεύεται ότι θα εξελίσσεται πάντα με γνώμονα την ποιότητα, την καινοτομία και την περιβαλλοντική υπευθυνότητα.