Γραπτή δήλωση Ν. Χουντή και ακόμα 9 ευρωβουλευτών για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους

Γραπτή δήλωση Ν. Χουντή και ακόμα 9 ευρωβουλευτών για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους

Το «φλέγον ζήτημα των μη βιώσιμων επιπέδων δημοσίου χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση» φέρνουν στο προσκήνιο 10 ευρωβουλευτές, από 5 διαφορετικές πολιτικές ομάδες, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της Γραπτής Δήλωσης. Ανάμεσά τους και ο Νίκος Χουντής της ΛΑΕ (εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς-GUE/NGL), καθώς και ο ανεξάρτητος Νότης Μαριάς (εκ μέρους της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών).

Στη Δήλωσή τους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως «το επίπεδο δημοσίου χρέους και εξυπηρέτησης του χρέους ορισμένων κρατών-μελών είναι αδιαμφισβήτητα μη βιώσιμο και παρεμποδίζει σοβαρά τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την ικανότητα του κράτους να χρηματοδοτεί καταλλήλως τις κοινωνικές του λειτουργίες όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση και η κοινωνική ασφάλιση».

Μάλιστα ζητούν από «τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να δρομολογήσουν και να στηρίξουν διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους στις πλέον χρεωμένες χώρες προκειμένου να μειωθούν σημαντικά το ύψος του χρέους και οι ετήσιες επιβαρύνσεις και να περιοριστούν σε βιώσιμα επίπεδα, γεγονός που θα καταστήσει την εξυπηρέτηση του χρέους συμβατή με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Προσθέτουν δε και το εξής: «Οι διατάξεις της Συνθήκης Δημοσιονομικής Σταθερότητας (οι οποίες επιβάλλουν σημαντικά και μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα) είναι μη ρεαλιστικές και καταστροφικές τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη? συνιστάται συνεπώς μετ' επιτάσεως η διοργάνωση διακυβερνητικής διάσκεψης για να συζητηθεί η κατάργηση της Συνθήκης Δημοσιονομικής Σταθερότητας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΛΑΕ, στόχος της Δήλωσης είναι η συνυπογραφή της από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, ώστε να διαβιβαστεί στην Κομισιόν και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ