7ος χρόνος, ημέρα 2181η
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

Γραβάνης: Τέλος του έτους θα ξέρουμε αν ο εμβολιασμός θα επεκταθεί σε μαθητές δημοτικού

Γραβάνης: Τέλος του έτους θα ξέρουμε αν ο εμβολιασμός θα επεκταθεί σε μαθητές δημοτικού
Shutterstock

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, επανέλαβε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα εμβολιασμού για την προστασία από τον κορονοϊό.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σε έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία και με στοιχεία από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2021, σε 51.400 θανάτους από covid 19, μόνο το 1,2% αφορούσε εμβολιασμένους, δηλαδή 640 κρούσματα.

Όσον αφορά την 3η δόση σύμφωνα με έρευνα που έγινε το Ισραήλ, 12 ημέρες μετά τη χορήγηση της, ελαττώνει κατά 11,4 φορές την πιθανότητα λοιμωξης και κατά 10,4 φορές την πιθανότητα βαριάς νόσησης από κορονοϊό.

Ο Α. Γραβάνης είπε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ξέρουμε αν ο εμβολιασμός κατά της covid θα επεκταθεί και στα παιδιά του δημοτικού.
Μάλιστα ο Α. Γραβάνης τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, όπως στους εκπαιδευτικούς στους οδηγούς ταξί και τους οδηγούς λεωφορείων, αλλά αν υπάρξει έξαρση της πανδημία όπως είπε θα πρέπει να συζητηθεί και για τους μαθητές.

Αναφορικά με την 3η δόση εμβολίου είπε ότι αυτή αφορά αρχικά τους ανοσοκατασταλμένους, τους υπερήλικες και τους υγειονομικούς, ενώ ανάλογα με τα δεδομένα των ερευνών σε Ισραήλ και Αμερική, θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τους άλλους.

Όπως είπε άλλωστε προς το τέλος του έτους θα έχουμε δοκιμές σε πολυδύναμα εμβόλια και ίσως τέτοια εποχή του χρόνου, θα εμβολιαζόμαστε για γρίπη και κορονοϊό, ταυτόχρονα με αυτά.