Γουατεμάλα: Τριήμερο εθνικό πένθος μετά το τραγικό τροχαίο στο Μεξικό με 55 μετανάστες νεκρούς

Γουατεμάλα: Τριήμερο εθνικό πένθος μετά το τραγικό τροχαίο στο Μεξικό με 55 μετανάστες νεκρούς

Η κυβέρνηση της Γουατεμάλας θα κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο 55 παράτυπων μεταναστών, στην πλειονότητά τους Γουατεμαλτέκων, στο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη το φορτηγό στο οποίο είχαν στοιβαχτεί στο Μεξικό, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Πέδρο Μπρόλο.

Ειδικότερα, «ο πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι «θα ανακοινώσει (...) τριήμερο εθνικό πένθος και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Γουατεμάλας στον Τύπο μπροστά σε νοσοκομείο στην Τούστλα Γκουτιέρες, στο νότιο Μεξικό, όπου νοσηλεύονται δεκάδες άνθρωποι που τραυματίστηκαν στο δυστύχημα.

«Αυτή τη στιγμή, όλη η Γουατεμάλα πενθεί», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι κάπου 160 μετανάστες χωρίς χαρτιά, οι περισσότεροι από κράτη της κεντρικής Αμερικής, ταξίδευαν κρυμμένοι, στοιβαγμένοι ασφυκτικά μέσα στο ρυμουλκό φορτηγού που κατευθυνόταν προς το βόρειο Μεξικό, προς τα σύνορα με τις ΗΠΑ, όταν το όχημα εξετράπη της πορείας του και αναποδογύρισε στον αυτοκινητόδρομο κοντά στην Τούστλα Γκουτιέρες, την πρωτεύουσα της πολιτείας Τσιάπας, που γειτονεύει με τη Γουατεμάλα.

Υπογραμμίζεται ότι κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των μεξικανικών αρχών, 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 105 τραυματίστηκαν. Επρόκειτο κυρίως για πολίτες της Γουατεμάλας, καθώς και της Ονδούρας, του Ισημερινού, της Δομινικανής Δημοκρατίας και του ίδιου του Μεξικού.

Σημειώνεται ότι η μεταφορά με φορτηγά μεταναστών κυρίως που αποπειρώνται να φθάσουν στις ΗΠΑ με την ελπίδα πως θα βρουν καλύτερη ζωή, θα σωθούν από τη βία των συμμοριών και την ανέχεια στις πατρίδες τους, είναι συνηθισμένη μέθοδος των διακινητών.

Παραδοσιακά μέρος της οδού των μεταναστών που κινούνται προς βορρά, το Μεξικό βρέθηκε αντιμέτωπο φέτος με μεταναστευτικές ροές-ρεκόρ, όχι μόνο από χώρες όπως η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, αλλά και από την Αϊτή.