Goldman Sachs: Επισπεύδει τη σύσφιξη η ΕΚΤ, κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη

Goldman Sachs: Επισπεύδει τη σύσφιξη η ΕΚΤ, κίνδυνος ύφεσης στην Ευρωζώνη

Στην εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων, γνωστό ως APP, στη συνεδρίαση του Ιουνίου και θα ξεκινήσεις τις αυξήσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο, προχωρά η Goldman Sachs, βασιζόμενη στις δηλώσεις που έχει κάνει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ το τελευταίο διάστημα. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρει ότι η ταχύτητα με την οποία θα γίνουν οι αυξήσεις των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και την επιμονή του πληθωρισμού.

Τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία είναι μικτά, σημειώνει η Goldman, με τον κλάδο των υπηρεσιών να καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη αλλά τη βιομηχανική δραστηριότητα να εμφανίζει ιδιαίτερα ασθενής. Οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους παραμένουν αδύναμες, δεδομένου του πλήγματος που επιφέρουν στην κατανάλωση οι υψηλές τιμές της ενέργειας, το ασθενέστερο εμπόριο και οι δυσμενέστερες χρηματοδοτικές συνθήκες.

Γι’ αυτό το λόγο η αμερικανική τράπεζα προχωρά στην περαιτέρω υποβάθμιση των προβλέψεών της για την Ευρωζώνη, τοποθετώντας πλέον την ανάπτυξη στο 2,5% το 2022, έναντι 2,4% προηγουμένως και 2,7% που είναι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς. Για το 2023 η πρόβλεψη υποβαθμίζεται κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,7%, έναντι 2,3% που «βλέπει» η αγορά.

Ο σημαντικότερος κίνδυνος παραμένει φυσικά μία μεγάλης κλίμακας διατάραξη της ροής ρωσικού φυσικού αερίου, η οποία θα οδηγούσε σε ύφεση την Ευρωζώνη, με τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ να αναμένεται σε Γερμανία και Ιταλία.

Την ίδια ώρα, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές. Πρώτον, από την ανάλυση του οίκου προκύπτει ότι οι επιπτώσεις από την άνοδο των ενεργειακών τιμών θα είναι μεγαλύτερες του αναμενόμενου με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται η πρόβλεψη για την άνοδο των μισθών στο 2,8% φέτος και στο 3,6% το 2023. Δεύτερον, η Goldman εκτιμά ότι η αδυναμία του ευρώ θα ωθήσει κάπως τον πληθωρισμό τα επόμενα δύο χρόνια. Τρίτον, η εκ νέου όξυνση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα κρατήσουν υψηλότερα τον πληθωρισμό για περισσότερο.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, η Goldman προβλέπει πλέον ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 2,2% στο τέλος του 2023, έναντι 1,8% προηγουμένως και στο 2,1% το 2024.

Με τον πληθωρισμό να παραμένει για καιρό πάνω από το στόχο της ΕΚΤ, το διοικητικό της συμβούλιο θα δεχθεί πιέσεις να δράσει ταχύτερα παρά την ασθενή ανάπτυξη της οικονομίας. Γι’ αυτό η Goldman αναμένει πλέον ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε διαδοχικές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης έως τον Ιούνιο του 2023, οδηγώντας το terminal rate στο 1,5%.