7ος χρόνος, ημέρα 2178η
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Γώγος: Υπάρχουν περιοχές που μας ανησυχούν, μια από αυτές η Β. Ελλάδα

Γώγος: Υπάρχουν περιοχές που μας ανησυχούν, μια από αυτές η Β. Ελλάδα

Την ανησυχία των ειδικών για το υψηλό φορτίο και τη μεταδοτικότητα του ιού σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, μετέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος σημειώνοντας παράλληλα ότι αν και υπάρχει ελάφρυνση στο σύστημα υγείας, ωστόσο τόνισε ότι έχουμε αρκετούς θανάτους.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων σημείωσε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει ελάφρυνση στο σύστημα υγείας όσον άφορα στις απλές εισαγωγές και εισαγωγές σε ΜΕΘ, ενώ σημείωσε ότι μετά το καλοκαίρι, οπότε υπήρξε χαλάρωση, οι επιστήμονες ανέμεναν να είναι χειρότερη η κατάσταση.

Υπογράμμισε όμως ότι ο στόχος δεν είναι να υπάρχει ένα κρεβάτι για τους ασθενείς covid, αλλά να λειτουργήσουν κανονικά τα νοσοκομεία για τους non covid ασθενείς ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν περιοχές που προκαλούν ανησυχία και ανάμεσα σε αυτές είναι και η Βόρεια Ελλάδα. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι έρχεται δύσκολη περίοδος με κλειστούς χώρους και ανοιχτά σχολεία.

Υπάρχουν θύλακες αντιεμβολιαστών παντού και ιδιαίτερα στην Εκκλησία παρά το γεγονός ότι επίσημα στηρίζει το εμβόλιο, επισήμανε ακόμα χαρακτηρίζοντάς το πρόβλημα γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποι θρησκευόμενοι.

Πρόσθεσε ότι η ανοσία από τον εμβολιασμό ανέρχεται περίπου στο 60% και μαζί με τη φυσική ανοσία που έχουν όσοι έχουν νοσήσει, πιθανόν φτάνει το 70% και για την τρίτη δόση σημείωσε ότι θα υπάρχει ιεράρχηση και ότι θα προηγηθούν οι άνω των 60 ετών που έχουν χαμηλότερη απόκριση και οι υγειονομικοί που εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο.

Εκτίμησε ότι και οι δυο αυτές ομάδες πιθανότατα θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα.