7ος χρόνος, ημέρα 2185η
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Γώγος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στη Θεσσαλονίκη

Γώγος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στη Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Βόρεια Ελλάδα λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο χρονικό διάστημα περιέγραψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης.

«Στην Κεντρική Μακεδονία δεν πέφτουν οι καμπύλες και σταθεροποιήθηκαν σε υψηλό ποσοστό. Έχουμε την εμπειρία του προηγούμενου χειμώνα που είχαμε ταχεία διασπορά. Υπάρχει χαμηλός βαθμός εμβολιαστικής κάλυψης σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα νοσοκομεία είναι μικρά, διεσπαρμένα και έχουν μικρή δυνατότητα. Είναι μεγάλη η πίεση στις μονάδες της Θεσσαλονίκης» σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην συμπρωτεύουσα.

Για το γεγονός ότι πολλά παιδιά νοσούν από κορονοϊό, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά αποτελούν «επίνοσο» πληθυσμό και είναι ανεμβολίαστα. «Η μετάλλαξη Δέλτα δεν κοιτά ηλικίες, τις χτυπά όλες».

Σε σχετική ερώτηση για το θέμα που δημιουργήθηκε με τα οδοντιατρεία και τα rapid test και τις διευκρινίσεις του υπουργείου Υγείας, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι «στη φάση που βρισκόμαστε τώρα οι αποφάσεις έχουν να κάνουν και με τη διασπορά του ιού και την προστασία της νοσηλείας. Στις περιπτώσεις που γίνονται επεμβατικές πράξεις, δημιουργείται αερόλυμα, το οποίο έχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης».

«Ο οδοντίατρος καθορίζει κατά πόσο η πράξη που θα πράξει μπορεί να δημιουργήσει αερόλυμα που δημιουργεί προβλήματα και αν αυτή η πράξη έχει δυνάμει δημιουργία αερολύματος πρέπει να γίνει rapid» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο ότι για απονεύρωση και καθαρισμό, «που δεν παράγουν αερόλυμα δεν χρειάζεται rapid test», σχολίασε.