Γλυπτά Παρθενώνα: Τι απάντησε η Ελισάβετ για την επιστροφή τους

Γλυπτά Παρθενώνα: Τι απάντησε η Ελισάβετ για την επιστροφή τους

Την πρώτη τοποθέτηση της βασίλισσας Ελισάβετ σχετικά με τα Γλυπτά που απέσπασε ο Ελγιν από την Ακρόπολη «απέσπασε» μια Αυστραλή ομογενής η οποία είχε γράψει γράμμα στην βασίλισσα της Αγγλίας, ζητώντας της να μεσολαβήσει για να επιστραφούν στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», την 1η Αυγούστου η Μέρι Ντροστ από τη Μελβούρνη είχε γράψει στη βασίλισσα στης Βρετανίας ζητώντας της να συμβάλει στον επαναπατρισμό των Γλυπτών.

«Μεγαλειοτάτη, ομιλώ εξ ονόματος της ελληνικής κοινότητας στη Μελβούρνη, η οποία σας απευθύνει έκκληση να δρομολογήσετε την επιστροφή των "Ελγινείων" Μαρμάρων στην Ελλάδα, εκεί όπου ανήκουν», σημειώνεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει με ειδική αναφορά στην ελληνική καταγωγή του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ.

«Είμαι σίγουρη ότι ο δούκας του Εδιμβούργου θα συμφωνούσε», σημείωσε.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 21 Αυγούστου, το παλάτι του Μπάκιγχαμ απάντησε στη Μέρι Ντροστ. Η επιστολή υπογράφεται από την αξιωματούχο των ανακτόρων Τζένι Βάιν, υπεύθυνη για την αλληλογραφία της Ελισάβετ.

«Αγαπητή κυρία Ντροστ, η βασίλισσα μου ζήτησε να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας. Η Αυτής Μεγαλειότης έλαβε προσεκτικά υπόψη τις απόψεις που εκφράζετε σχετικά με τα "Ελγίνεια" Μάρμαρα. Οφείλω να σας εξηγήσω ωστόσο ότι, ως συνταγματικός μονάρχης, η βασίλισσα ενεργεί με βάση τις συμβουλές των υπουργών της και παραμένει αυστηρώς ουδέτερη σε πολιτικά ζητήματα», αναφέρει το παλάτι, καταλήγοντας: «Επομένως αυτό που ζητάτε, την επιστροφή των Γλυπτών, δεν αποτελεί ζήτημα στο οποίο μπορεί η Αυτής Μεγαλειότης θα μπορούσε να επέμβει».