Γκεοργκίεβα: Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Γκεοργκίεβα: Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Σήμα κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία εξέπεμψε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα η οποία σε άρθρο της στο προσωπικό της blog σημειώνει ότι βιώνουμε τη μεγαλύτερη δοκιμασία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως σημειώνει, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδεινώνει τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας, παρασύροντας την ανάπτυξη και οδηγώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά πολλών δεκαετιών. 

Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και την ενέργεια πιέζουν τα νοικοκυριά παγκοσμίως ενώ οι κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν τις πολιτικές τους για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, ασκώντας πίεση χρεωμένες χώρες, εταιρείες και νοικοκυριά» γράφει χαρακτηριστικά. 

Προσθέτει ότι όλα αυτά σε συνδυασμό με την απότομη αύξηση της αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την επίμονη απειλή από την κλιματική αλλαγή το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια «δυνητική συρροή καταστροφών.

«Ωστόσο, η ικανότητά μας να ανταποκριθούμε παρεμποδίζεται από μια άλλη συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία, τον έντονα αυξημένο κίνδυνο γεωοικονομικού κατακερματισμού» σημειώνει. 

Η ίδια σημείωσε ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές πολιτικές και μόνο μείωσε το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά σχεδόν 1% το 2019, σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ, ενώ έρευνα του οργανισμού δείχνει επίσης ότι περίπου 30 χώρες έχουν περιορίσει το εμπόριο τροφίμων, ενέργειας και άλλων βασικών εμπορευμάτων.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η περαιτέρω οικονομικές συνέπειες θα έχουν τεράστιο παγκόσμιο κόστος, πλήττοντας τους ανθρώπους σε όλο το κοινωνικοοικονομικό φάσμα, και δήλωσε ότι μόνο ο τεχνολογικός κατακερματισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες 5% του ΑΕΠ για πολλές χώρες.