8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Γκάγκα: Ήρθαν στην Ελλάδα τα αντιικά χάπια της Pfizer

Γκάγκα: Ήρθαν στην Ελλάδα τα αντιικά χάπια της Pfizer

Στη χώρα μας έφτασαν σήμερα τα πρώτα αντιικά χάπια της Pfizer τα οποία θα ξεκινήσουν σύντομα να διατίθενται στους δικαιούχους για την αντιμετώπιση της σοβαρής λοίμωξης Covid-19 σε ευπαθείς ασθενείς που είχαν μολυνθεί με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, γνωστοποίησε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία της Covid-19, διευκρινίζοντας ότι εντός εβδομάδας θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διάθεσή του.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έλαβε την πρώτη παρτίδα (4.000 θεραπείες) από τις 15.000 θεραπείες με τα αντιικά χάπια της Pfizer που είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά καθώς μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και τα οποία πρέπει να δίνονται στις πρώτες 5 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σημείωσε δε ότι, συνεχίζεται η χορήγηση του χαπιού της Merck με θετικά αποτελέσματα σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο εμβολιασμός εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη ασφάλεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει», τόνισε και υπογράμμισε ότι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να προσέχουμε, εκτιμώντας ότι σταδιακά να επανέλθουμε στην κανονικότητα, χωρίς να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Από την αρχή της πανδημίας έχουμε περίπου 170.000 νοσηλείες με covid-19 και παράλληλα έχουμε 2.600.000 νοσηλείες για άλλα νοσήματα, που σημαίνει, όπως είπε η κ. Γκάγκα, ότι η covid μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ , αύξησε πάρα πολύ τις ανάγκες σε προσωπικό, αλλά τα πολλά περιστατικά ήταν μη covid.

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου παρατηρείται σαφή αυξητική τάση κατά 24% στα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, με τον συνολικό αριθμό ενεργών μολύνσεων να φτάνει τα 130.000. Στο σημείο αυτό συμπλήρωσε ότι καταγράφονται συχνές επαναμολύνσεις λέγοντας ότι έφτασαν τις 90.000 σε όλες τις ηλικίες και με διάμεσο χρόνο μεταξύ των δύο μολύνσεων τους 8 μήνες.

Σημείωσε ότι η διάμεση ηλικία έχει αυξηθεί στα 37 έτη, όπως και ο αριθμός θετικότητας που είναι στο 7,6%, ενώ αύξηση του υψηλού φορτίου καταγράφεται στα λύματα και κυρίως στην Κρήτη, όπου σχεδόν έχει πλήρως επικρατήσει.

Αναφερόμενη στην υποπαραλλαγή Όμικρον 2 πρόσθεσε ότι έχει τον ίδιο βαθμό νοσηρότητας με την Όμικρον, ενώ ήδη καταγράφεται στο 50% των νέων κρουσμάτων και η ίδια τόνισε ότι ο εμβολιασμός προστατεύει κατά 91% από τη διασωλήνωση και κατά 87% από τον θάνατο.