Γκάγκα για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα: Έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται

Γκάγκα για τη μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα: Έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται

Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται, ανέφερε, ερωτηθείσα για τη μελέτη των Τσιόδρα - Λύτρα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα κατά την ενημέρωση για την πανδημία την Πέμπτη.

«Κάθε εβδομάδα έχουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, που ελέγχει τα δεδομένα. Ο ίδιος έχει ζητήσει να τα βλέπει κάθε μέρα και το φθινόπωρο του '20 έστειλε πολλούς γιατρούς στη Θεσσαλονίκη και τα περιφερειακά νοσοκομεία για να βοηθήσουν. Τα δεδομένα παρατηρούνται καθημερινά. Δεν θέλω να σχολιάσω ένα επιστημονικό άρθρο που έχει αδυναμίες στα δεδομένα και στον τρόπο που εξηγούνται.

Έχουμε ανθρώπους που οδηγούνται αργά στα ΤΕΠ, αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού. Πρέπει να έχουμε στοιχεία της βαρύτητας, της ηλικίας και των υποκείμενων νοσημάτων. Ο μέσος όρος αναμονής εισόδου στις ΜΕΘ είναι μικρός, λιγότερος από μια μέρα. Υπάρχουν περιστατικά που είναι αδύνατο να διακινηθούν. Η μελέτη μπορεί να αναφέρεται σε οτιδήποτε, δεν είναι σαφής».

Το 80% των νοσηλευμένων σε ΜΕΘ ανεμβολίαστοι

 

Η Μ. Γκάγκα ανέφερε επίσης, ότι σήμερα πάνω από το 80% των νοσηλευμένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Η πιθανότητα να φτάσεις στη ΜΕΘ εμβολιασμένος, είναι 20 φορές μικρότερη απ' ό,τι όταν είσαι ανεμβολίαστος. Επίσης, είναι πιο εύκολο να φτάσεις στη ΜΕΘ αν έχεις μεγαλύτερη ηλικία.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι για τους άνω των 60 ετών που δεν είναι εμβολιασμένοι».  Το μήνυμα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε, είπε η κ. Γκάγκα, είναι το ακόλουθο: «Είναι ο εμβολιασμός η απάντηση».

Χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση

 

Είναι ζήτημα που χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση για ασφαλή συμπεράσματα, όλα τα συστήματα Υγείας δοκιμάζονται και όχι μόνο της Ελλάδας, επισήμανε η ίδια και πρόσθεσε:

«Αν αρρωστήσουν ξαφνικά όλοι οι Έλληνες, δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Το σύστημα έχει το όριό του και αυτό το βλέπουμε σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Υπάρχουν σχέδια για να είμαστε πάντα ετοιμοπόλεμοι και να ενισχύσουμε τους ανθρώπους του ΕΣΥ. Ήδη, προχωρήσαμε στην επίταξη. Η πίεση είναι μεγάλη και παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής τα βγάζουν πέρα καλά και το σύστημα και οι υγειονομικοί».


 
Για την ταξιδιωτική οδηγία

 

Τέλος, η Μ. Γκάγκα υπενθύμισε τα αναφερόμενα στην ταξιδιωτική οδηγία που θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00, και αφορά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους άνω των πέντε ετών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες, με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.