Γκάγκα για εμβολιασμένους: Δεν χρειάζεται PCR τεστ, εάν το rapid τεστ βγει θετικό

Γκάγκα για εμβολιασμένους: Δεν χρειάζεται PCR τεστ, εάν το rapid τεστ βγει θετικό

Δεν χρειάζεται οι εμβολιασμένοι να κάνουν PCR test εάν το rapid τεστ βγει θετικό, επισήμανε η Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας ότι αντίθετα οι ανεμβολίαστοι θα το χρειαστούν για το πιστοποιητικό νόσησης. Επίσης γνωστοποίησε ότι εντός της ημέρας θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα ορίζει ότι θετικό rapid τεστ δικαιολογηθεί την απουσία από τη δουλειά, για τα εμβολιασμένα άτομα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις της για  το πότε χρειάζεται άτομο, θετικό στο κορονοϊό να κάνει PCR test, διευκρινίζοντας ότι οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που πρέπει να υποβληθούν σε αυτό μετά από θετικό rapid test, αφού το χρειάζονται για το πιστοποιητικό νόσησης.

«Το νοσοκομεία πιέζονται πολύ για τα δείγματα, οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και ο κόσμος ταλαιπωρείται... Κανείς δεν αμφισβητεί τη θετικότητα του rapid», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Γκάγκα.

Επίσης, η Μίνα Γκάγκα προχώρησε και σε διευκρινίσεις για τις νέες οδηγίες που αφορούν στην καραντίνα για νοσήσαντες με κορονοϊό και σε άτομα που έρχονται σε επαφή με κρούσμα, εξηγώντας ότι οι ασυμπτωματικοί νοσήσαντες μετά από πέντε μέρες μπορούν να βγουν από το σπίτι, και για τις επόμενες πέντε μέρες να κυκλοφορούν έξω, φορώντας πάντα τη μάσκα υψηλής προστασίας.

«Οι τριπλά εμβολισμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα της Όμικρον δεν χρειάζεται να μείνουν καθόλου καραντίνα, ωστόσο για πέντε μέρες θα πρέπει να κυκλοφορούν έξω συνεχώς με μάσκα υψηλής προστασίας», υπενθύμισε.

Τα μονοκλωνικά, διευκρίνισε δεν εγγυώνται αποτέλεσμα, και μπορούν να δοθούν μόνο σε ήπια νόσο, το καλύτερο είναι η πρόληψη, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ η αναπληρώτρια υπουργός συνέστησε με τις μεγάλες ουρές και την ατελείωτη αναμονή για pcr test μετά από θετικό rapid test να λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας και να μην διενεργείται μοριακό. 

Όπως σημείωσε, οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν τη διάρκεια των μέτρων θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση (δηλαδή οι εισαγωγές) στα νοσοκομεία. «Όλοι οι υγειονομικοί βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση» είπε και εκτίμησε ότι τα σημερινά κρούσματα θα κινηθούν στα ίδια περίπου με τα χθεσινά επίπεδα.