Γκ. Μαγιορκίνης: Τάση υποχώρησης στον αριθμό των κρουσμάτων, η μάσκα προστατεύει

Γκ. Μαγιορκίνης: Τάση υποχώρησης στον αριθμό των κρουσμάτων, η μάσκα προστατεύει

Τάση υποχώρησης, κάτω από τα 200 κρούσματα ημερησίως, δείχνει να παρουσιάζει η νόσος του νέου κορονοϊού το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, κάτι που συνοδεύεται ωστόσο από ήπια αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, τόνισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αυτό οφείλεται οφείλεται στο γεγονός πως τα κρούσματα κορονοϊού χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να παρουσιάσουν επιδείνωση. Σε αυτό το πλαίσιο, η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ αντικατοπτρίζει την ένταση της μετάδοσης του ιού πριν από 7 με 10 ημέρες.

«Είναι προφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης, ωστόσο υπάρχει ήπια άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων. Στα θετικά στοιχεία είναι η υποχώρηση των κρουσμάτων στην ηλικία κάτω των 40. Η κατάσταση είναι αισιόδοξη αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μαγιορκίνης.

Σχετικά με τα κρούσματα στη δομή της Μόριας, ο καθηγητής είπε ότι από τους ελέγχους εντοπίστηκαν 35 θετικά κρούσματα μεταξύ των οφελούμενων της δομής, τα οποία και έχουν απομονωθεί, ενώ δεν βρέθηκε κανένα θετικό κρούσμα μεταξύ των 100 εργαζομένων στη δομή.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας τόνισε ότι αν και δεν είναι κάτι ευχάριστο, είναι μία μικρή θυσία για την προστασία των ανθρώπων, αλλά και της οικονομίας, ενώ επισήμανε ότι με βάση τις τελευταίες επιστημονικές αποδείξεις η χρήση της μάσκας για την αντιμετώπιση της νόσου συνεχώς αναβαθμίζεται.

«Οι επιστημονικές αποδείξεις αναβαθμίζουν τη σημασία της μάσκας στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου της πανδημίας», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η ιατρική δεν είναι δόγμα, εξελίσσεται».