Γκ. Μαγιορκίνης: Μπορεί να δούμε επιδημική αύξηση με την πτώση της θερμοκρασίας

Γκ. Μαγιορκίνης: Μπορεί να δούμε επιδημική αύξηση με την πτώση της θερμοκρασίας

Την ανησυχία του για τις αυξητικές τάσεις της πανδημίας, αν και τις χαρακτήρισε ήπιες, εξέφρασε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας πως αν και η Αττική παρουσιάζει «κάποια σημάδια σταθεροποίησης», ωστόσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη.

Όπως επισήμανε στην Ελλάδα έχουμε ήπιες αυξητικές τάσεις, ωστόσο, σημείωσε η επιδημία είναι σε σημείο ανοδικής καμπύλης και με την αύξηση της θερμοκρασίας θα αυξηθεί και η μεταδοτικότητα. «Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη» υπογράμμισε.

Επίσης ανέφερε o κυλιόμενος ανά εβδομάδα συνολικός αριθμός διαγνώσεων παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση στο δεύτερο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου περίπου 80%, ενώ την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου παρουσιάζει αυξομειώσεις μεταξύ 1.200 και 1.300 διαγνώσεων ανά εβδομάδα. «Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από την μία στιγμή στην άλλη».

Eκτίμησε πως η επιδημία έχει κέντρο βάρους της Αττικής, ενώ πρόσθεσε πως καταγράφεται αύξηση και στις υπόλοιπες περιφέρειες. Ακόμα ανέφερε ότι το προφίλ των θανόντων παραμένει σταθερό. Πρόκειται για ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα.

Ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε ακόμα πως για την Αττική το Rt παραμένει λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 1, ανάλογα με την ημέρα. Τόνισε επίσης πως «υπάρχει μεγάλη διείσδυση στους πληθυσμούς άνω των 70», ενώ επισήμανε πως τους επόμενους κρίσιμους μήνες πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων. «Τη χρήση μάσκας, τις αποστάσεις και την ατομική υγιεινή», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή στη χώρα, ο κ. Μαγιοργκίνης είπε ότι δεν μπορεί να γίνει μια ακριβής εκτίμηση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς. «Εκτιμούμε ότι δεν είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα σήμερα χωρίς όμως να αποκλείουμε να κάνουμε λάθος» τόνισε.

 Αναφερόμενος στους διασωληνωμένους, είπε ότι είναι σταθερά πάνω από 80 καθημερινά, έχοντας αγγίξει και τους 100. Ωστόσο, παρατήρησε ότι προς το παρόν, το σύστημα υγείας, παρότι πιέζεται, δείχνει να αντέχει.

Όταν ρωτήθηκε για το δείκτη ΡΤ1 και αν αυτός σχετίζεται με την αύξηση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, είπε ότι ο αριθμός αυτός δεν σχετίζεται με τους νεκρούς, αλλά δείχνει ότι «η επιδημία βρίσκεται σε μία κατάσταση ανακύκλωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Κατά περιόδους βρισκόμαστε πάνω από το ένα ή κάτω από το ένα όσον αφορά αυτόν το δείκτη» συμπλήρωσε ο κ. Μαγιοργκίνης.

Ακόμα, τόνισε πως συνολικά στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 7,2 εκατ. κρούσματα. Οι χώρες που βρίσκονται στην κορυφή είναι η Ρωσία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία.