Γκ. Ιβανόφ: Δεν πρόκειται να υπογράψω την «ταπεινωτική» συμφωνία με την Ελλάδα

Γκ. Ιβανόφ: Δεν πρόκειται να υπογράψω την «ταπεινωτική» συμφωνία με την Ελλάδα

Κάνοντας λόγο για διαδικασία που διεξήχθη ανεύθυνα και με αδιαφανή τρόπο, ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ ενημέρωσε σε διάγγελμά του προς το λαό της γείτονος χώρας ότι δεν πρόκειται να υπογράψει ή να υποστηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Το κείμενο της συμφωνίας υποβαθμίζει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σημείωσε ο πρόεδρος Ιβανόφ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «προσωπική συμφωνία» που σύναψαν ο πρωθυπουργός Ζάεφ και ο ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ.

Επιπλέον, ανέφερε για τη συμφωνία  ότι είναι «επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο».

«Το κείμενο της συμφωνία δεν περιέχει νομικές εγγυήσεις για την "Μακεδονική" πλευρά», πρόσθεσε ο Γκ. Ιβανόφ τονίζοντας ότι «η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει όλες της τις επιδιώξεις».

«Η κυβέρνηση δεν βρήκε δύναμη και θάρρος να οικοδομήσει μια κοινή θέση και συναίνεση. Η όλη διαδικασία ήταν μη διαφανής όπως φαίνεται από το τελικό αποτέλεσμα. Το κείμενο είναι ηττοπαθές για τη "Μακεδονία"», είπε ο πρόεδρος της πΓΔΜ και εξήγησε ότι δεν αλλάζει μόνο το συνταγματικό όνομα, αλλά και το προοίμιο του συντάγματος και όλα τα άρθρα στα οποία γίνεται αναφορά σε Δημοκρατία Μακεδονίας.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι η συμφωνία αλλάζει πέραν του ονόματος και το άρθρο του Συντάγματος που μιλά για μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που έκανε η Ελλάδα στους Μακεδόνες που ζουν στην Ελλάδα θέλει τώρα να το επαναλάβει με τους "Μακεδόνες" στη "Μακεδονία"»

«Η Ελλάδα κατάφερε να επιτύχει στο μέγιστο τα αιτήματά της, υποβαθμίζει τα κεκτημένα δικαιώματα στον ΟΗΕ και παραβιάζει τους όρκους των προγόνων μας. Παραβιάζει το δικαίωμα μας της αυτοδιάθεσης εδώ και 73 χρόνια και τα 27 χρόνια ανεξαρτησίας . Παραβιάζει αυτά που είναι ιερά για τη Δημοκρατία μας», είπε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Η κυβέρνηση απαντά στον Ιβανόφ: Για το μέλλον της χώρας αποφασίζει ο λαός

Σε έντονους τόνους απάντησε στο διάγγελμα του Ιβάνοφ η κυβέρνηση της πΓΔΜ, η οποίας  σε ανακοίνωση της αναφέρει «πως για το μέλλον της χώρας δεν αποφασίζει ο Ιβάνοφ, αλλά οι πολίτες» και τον καλεί να απομονωθεί στην πολιτική σκηνή.

«Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της επειδή ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ στο διάγγελμά του απέτυχε να ξεπεράσει την αδυναμία του και να δει την προοπτική που ανοίγεται μπροστά στην χώρα με τη συμφωνία που ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες και συμφωνήθηκε με την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει η κυβέρνηση και υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος Ιβάνοφ «δεν έχει κανένα αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνει πράξεις απαράδεκτης χειραγώγησης, κάτι που είναι επιζήμιο για τη χώρα και τους πολίτες και επενεργεί άμεσα κατά της ενίσχυσης της «μακεδονικής ταυτότητας».

«Ο Ιβάνοφ δεν τάσσεται υπέρ της λύσης και δεν εργάζεται για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, κάτι που αποτελεί για τους πολίτες προτεραιότητα υψηλού εθνικού συμφέροντος.

Αντί να παρεμποδίζει το μέλλον της χώρας και να ωθεί τη χώρα σε απομόνωση, είναι καλύτερα ο Ιβάνοφ να απομονωθεί από την πολιτική σκηνή» τονίζει η κυβέρνηση και καταλήγει:

«Είμαστε αυτό που είμαστε και τελικά αυτό αναγνωρίζεται από όλους τους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Ελλάδας και τη διεθνή κοινότητα. Με την συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται και ενισχύεται τη «μακεδονική» εθνική και πολιτιστική ταυτότητα, μια για πάντα».

Ανοιχτή σύγκρουση από νωρίς

Το πρωί είχε γίνει γνωστό ότι ο πρόεδρος της πΓΔΜ διέκοψε τη συνάντηση που είχε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, αποχωρώντας από τη συνάντηση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, οι κ.κ. Ζάεφ και Ντιμιτρόφ μετέβησαν το πρωϊ στο προεδρικό μέγαρο για να παραδώσουν και να παρουσιάσουν στον Πρόεδρο της χώρας τη συμφωνία για το θέμα του ονόματος.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο Ιβάνοφ δεν έδειξε καμία διάθεση να ακούσει τους συνομιλητές του και διέκοψε τη συνάντηση, αποχωρώντας από αυτήν.

Σύμφωνα μάλιστα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας της πΓΔΜ ανέφεραν ότι η συνάντηση κράτησε δυο μόλις λεπτά και προσέθεσαν πως ο κ. Ιβανόφ θα απευθύνει εντός της ημέρας διάγγελμα σχετικά με τη συμφωνία.

(φωτογραφία AP)