Γιορτινό τραπέζι: Πού να... ενδώσετε άφοβα, πού χρειάζεται προσοχή

Γιορτινό τραπέζι: Πού να... ενδώσετε άφοβα, πού χρειάζεται προσοχή

Της Άννας Παπαδομαρκάκη

Γαλοπούλα, χοιρινό και μια σειρά από συνοδευτικά εδέσματα και ποτά έχουν ξεκινήσει από χθες να παρελαύνουν από το τραπέζι μας, με το πνεύμα των Χριστουγέννων να μας φέρνει πιο κοντά στους δικούς μας ανθρώπους.

Τις μέρες αυτές οι δίαιτες μπαίνουν στην άκρη, και οι παρασπονδίες έχουν την τιμητική τους, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη.

Μόνο που εξαιτίας αυτών των παρασπονδιών κυρίως τα γαστρεντερικά, αλλά και τα καρδιακά προβλήματα εμφανίζονται συχνότερα απ΄ ότι σε άλλες περιόδους της χρονιάς.

Έτσι, οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να σκεφτούμε αν τελικά αξίζει για μια – δύο μέρες «κραιπάλης» να αφήσουμε το βάρος μας να αυξηθεί. Και μπορεί για κάποιους τα 2-3 κιλά πάνω να είναι θέμα δίαιτας λίγων ημερών, ώστε να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους, όμως υπάρχουν και αυτοί με μεταβολικά προβλήματα, όπως ο διαβήτης κ.ά. που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Ευτυχώς, το γιορτινό τραπέζι έχει πολλές επιλογές, οπότε ο καθένας μπορεί να διαλέξει ότι του αρέσει, φροντίζοντας αν θέλει να αποφύγει τις υπερβολές.

Τι να κάνετε

Οι βασικές αρχές είναι οι εξής:

  • Τρώτε αργά. Το γεύμα πρέπει να κρατάει περίπου 20 λεπτά. Σκεφτείτε τι θα φάτε και μην τρώτε λαίμαργα.
  • Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα. Στα μεγάλα πιάτα η ποσότητα του φαγητού φαίνεται λίγη.
  • Διαλέξτε προσεκτικά τι θα βάλετε στο πιάτο σας και μείνετε στην αρχική σας απόφαση.
  • Γεμίστε το μισό πιάτο με σαλάτες και λαχανικά και στη συνέχεια γεμίστε το υπόλοιπο με το κυρίως φαγητό.
  • Πιείτε αρκετό νερό
  • Φάτε αργά και μασήστε καλά, για να προλάβετε να καταλάβετε ότι χορτάσατε και να αποφύγετε τη δυσπεψία από τις επιπλέον ποσότητες.
  • Χορέψτε με κάθε ευκαιρία, για να χαρείτε, αλλά και για να κάψετε τις θερμίδες που παίρνετε.

Τι να μην κάνετε

Οι πειρασμοί είναι πολλοί, οπότε καλό είναι να αποφύγετε:

  • Τα βαριά φαγητά, όπως γέμιση γαλοπούλας, αλλαντικά, λιπαρά τυριά. Τα λιπαρά και τα πολλά μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν από δυσπεψία μέχρι τάση για εμετό.
  • Τα αλμυρά, όπως αλατισμένοι ξηροί καρποί και κρακεράκια είναι ότι πρέπει για να κρατήσουν υγρά και να αισθανθείτε πρήξιμο.
  • Μην περιμένετε το γιορτινό τραπέζι για να φάτε. Η συμβουλή για μικρότερα γεύματα, μοιρασμένα στη διάρκεια της ημέρας, παραμένει και στη διάρκεια των γιορτών.
  • Μην υποκύπτετε στον πειρασμό των μεγάλων ποσοτήτων, γιατί οι θερμίδες που προσλαμβάνονται στις γιορτές, μπορούν να είναι τετραπλάσιες των αναγκών μας.
  • Μην ξεχνιέστε με τα ποτά. Το αλκοόλ δεν είναι μόνο ότι παχαίνει, θέτει σε κίνδυνο και όλους μας, από τους μεθυσμένους οδηγούς. Ένα κόκκινο κρασί είναι μια καλή και ασφαλής επιλογή. Το κάθε ποτήρι έχει 50-70 θερμίδες, όμως πόσοι μένουν στο ένα ποτηράκι;

Ειδικά για τους διαβητικούς, η επιτρεπτή ποσότητα αλκοόλ ορίζεται σε 45ml αλκοολούχων ποτών υψηλών αλκοολικών βαθμών όπως ουίσκι, βότκα, τζιν, ρούμι, κονιάκ, ούζο κλπ, 150ml κρασιού και 330ml μπίρας.

Επιλογές ... ασφαλείας

Τι μπορείτε να φάτε χωρίς να κινδυνεύσετε να πάρετε βάρος;

Γαλοπούλα: Η πρωταγωνίστρια του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική διαιτητική επιλογή, αν δεν έχει μαγειρευτεί με πολλά λιπαρά, αν βγάλουμε την πέτσα της κι αν αποφύγουμε τη γέμιση με το ρύζι, τα κάστανα και τις σταφίδες.

Πατάτες: Αυτές πρέπει να παραμείνουν συνοδευτικές και να μην το παρακάνουμε. Μερικές πατάτες φούρνου είναι αρκετές για γαρνιτούρα και θα πρέπει να προτιμώνται από τις τηγανητές πατάτες.

Μελομακάρονα: Ένα μεγάλο έχει περίπου 130 με 150 θερμίδες, δηλαδή περίπου όσο δύο φρούτα. Δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε αφού πρόκειται καθαρά για Χριστουγεννιάτικο γλυκό. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να επιστρατεύσουμε το μέτρο...

Κουραμπιέδες: Το «αντίπαλο δέος» του μελομακάρονου, με περισσότερες θερμίδες, (150-180 ο καθένας), αφού περιέχουν βούτυρο και ζάχαρη. Εδώ, το μέτρο πρέπει να είναι επιτακτικό.

Τα γλυκά για τους πάσχοντες από διαβήτη δεν είναι τελείως απαγορευτικά. Ένα μικρό γλυκό μπορεί να καταναλώνεται ακόμα και μέρα παρά μέρα, αμέσως μετά το φαγητό. Έτσι ελέγχεται καλύτερα ο γλυκαιμικός δείκτης σε αντίθεση με την περίπτωση που τρώγονται τα γλυκά στα ενδιάμεσα των γευμάτων. Με την επιλογή του γλυκού, θα πρέπει να αφαιρούνται από τη συνολική ημερήσια πρόσληψη φαγητού, οι αντίστοιχες ποσότητες υδατανθράκων και λίπους, ως αντιστάθμισμα.