Γιλντιρίμ: Επιπλέον στήριξη των ΗΠΑ στην YPG θα προκαλέσει προβλήματα

Γιλντιρίμ: Επιπλέον στήριξη των ΗΠΑ στην YPG θα προκαλέσει προβλήματα

Οποιαδήποτε επιπλέον στήριξη των ΗΠΑ προς την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην Τουρκία, προειδοποίησε χθες Παρασκευή ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από το Βιετνάμ, ο Γιλντιρίμ επεσήμανε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται με τη Ρωσία και το Ιράν στη Συρία και ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος για τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά από την Τουρκία.

«Μιλάμε για δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος για (προβλήματα). Φυσικά, αν υιοθετήσουν διαφορετική στάση από αυτή που μας έχουν υποσχεθεί στο θέμα της YPG, θα είναι πρόβλημα», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η Άγκυρα θεωρεί τη YPG παρακλάδι του παράνομου στην Τουρκία Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη συνεχιζόμενη στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στη YPG στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις.

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επιχείρηση για την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το προπύργιό τους στη Συρία, τη Ράκα, έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία στην Άγκυρα. Η Τουρκία φοβάται ότι η YPG θα αλλάξει τη δημογραφική σύσταση της Ράκα και έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε αντίποινα, αν αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Ο Γιλντιρίμ σημείωσε επίσης ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει νέες επιχειρήσεις στις επαρχίες Αφρίν και Ιμπλίμπ της Συρίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ