8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Γιατρομανωλάκης: Έχουμε μία πολύ δυνατή χρονιά στις Κάννες

Γιατρομανωλάκης: Έχουμε μία πολύ δυνατή χρονιά στις Κάννες

Για την ελληνική παρουσία στις Κάννες και την άνθηση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στη χώρα μας μίλησε ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, επισημαίνοντας ότι «φέτος έχουμε μια πολύ δυνατή χρονιά στις Κάννες».

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την ελληνική ταινία «Στον θρόνο του Ξέρξη» που βραβεύθηκε στο φεστιβάλ ο υφυπουργός Πολιτισμού είπε ότι «είναι μια ταινία γυρισμένη στο Πέραμα. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι η δεύτερη φορά που η σκηνοθέτιδα, η Έλλη Καλογεροπούλου έχει παρουσία στις Κάννες. Είναι μια από τις πέντε ταινίες στις Κάννες που είχαν ελληνικό χαρακτήρα, ελληνική συμπαραγωγή, ελληνική συμμετοχή» είπε επισημαίνοντας ότι «φέτος έχουμε μια πολύ δυνατή χρονιά στις Κάννες».

Ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυσή του. «Στις Κάννες υπογράψαμε μια συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση για συμπαραγωγές, δίνοντας πολλά πλεονεκτήματα στους Έλληνες παραγωγούς» αποκάλυψε ο υφυπουργός Πολιτισμού τονίζοντας ότι η γαλλική κινηματογραφικά αγορά είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.

Το cash rebate και το κίνητρο

«Έχουμε διάφορα συστήματα και εργαλεία, όπως το (cash) rebate που είναι καλό κίνητρο για να έλθουν ταινίες στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι για να έλθουν την πρώτη φορά. Το θέμα είναι πώς τους κρατάς για να έλθουν ξανά και ξανά. Σε αυτό επενδύουμε αυτή την στιγμή και με εργαλεία και με απλοποίηση εργασιών και με καλύτερα συνεργεία ελληνικά. Με ένα πλαίσιο ολοκληρωμένο που θα φέρει μια επένδυση στην Ελλάδα μέσω του κινηματογράφου», είπε σχετικά.

Αναφερόμενος στα εμπόδια και στις καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην 7η τέχνη αλλά τα τυχόν γραφειοκρατικά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν δήλωσε πώς «σιγά σιγά αντιλαμβανόμαστε γιατί συμβαίνει αυτό. Όχι μόνο την οικονομική αλλά και την πολιτιστική και την τουριστική. Είναι ένα “πακέτο”».

Ο ίδιος δήλωσε περήφανος γιατί με τα υγειονομικά μέτρα που πήρε η Ελλάδα, «μέσα στην πανδημία δεν χάσαμε ούτε μία παραγωγή, ούτε ένα ξένο γύρισμα. Έγιναν όλα, με ασφάλεια υγειονομική».

Μιλώντας για το πώς μπορεί να στηριχθεί περισσότερο ο ελληνικός κινηματογράφος ο κ. Γιατρομανωλάκης επισήμανε ότι προσπαθούν να βρούν νέα επενδυτικά εργαλεία όπως αυτό που υπάρχει στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Έχουμε ένα πρόγραμμα οκτώ εκατομμυρίων για τους νέους δημιουργούς. Τα ταλέντα δεν προκύπτουν απλώς. Πρέπει να καλλιεργήσεις πράγματα και κάποια από αυτά θα αναδειχθούν. Κάνεις μια επένδυση», δήλωσε σχετικά.