Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ούτε σε καταυλισμούς έκτακτης ανάγκης τέτοιες εικόνες

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018, 12:32
-A +A
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ούτε σε καταυλισμούς έκτακτης ανάγκης τέτοιες εικόνες

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στον καταυλυσμό μεταναστ'ω και προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου μετά τη χθεσινή έκκληση για άμεση μετακίνηση των παιδιών αλλά και του γυναικείου πληθυσμού από τη συγκεκριμένη προσφυγική δομή.

Σήμερα με δηλώσεις του στο ΘΕΜΑ 104,6 ο διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης, επανέλαβε τις ανησυχίες τους για το ζήτημα κάνοντας λόγο για μια «μαύρη σελίδα» τα όσα συμβαίνουν στο hotspot του νησιού.

«Τι άλλο πρέπει να συμβεί ώστε να θεωρηθεί ότι υπάρχει έκτακτη κατάσταση στη Μόρια;» αναρωτήθηκε ο κ. Βεΐζης επισημαίνοντας ότι το 1/3 των 9.000 εγκλωβισμένων στη Μόρια είναι παιδιά ενώ συνολικά το 50% είναι γυναίκες και παιδιά.

Όπως υπογράμμισε «οι εικόνες της Μόριας είναι κατάσταση που δεν έχει ούτε τις προδιαγραφές που προβλέπονται από την ύπατη αρμοστεία για μια έκτακτη κατάσταση. Δεν μπορεί μετά από 3 χρόνια να μην μπορούν να δοθούν ούτε τα μίνιμουμ που σημαίνει μια τουαλέτα για 50 ανθρώπους, 4-7 λίτρα για έναν άνθρωπο και χώρος 3-5 τετραγωνικών μέτρων.

Αναφερόμενος σε όσα βιώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καθώς ο ίδιος επέστρεψε την Τετάρτη από τη Μόρια, είπε ότι «υποδεχθήκαμε 200 παιδιά και υποχρεωθήκαμε να στείλουμε πίσω τα 50 εξ αυτών».

«Όσα έρχονται στη δημοσιότητα είναι μόνο η επιφάνεια. Δεν μπορεί να μένουν άλλο παιδιά στη Μόρια. Υπάρχουν και ασυνόδευτα παιδιά. Πλέον το 50% όσων φτάνουν στη Μόρια είναι παιδιά και το 80% είναι οικογένειες» πρόσθεσε ο κ. Βεΐζης.

«Υπάρχουν σοβαρά περιστατικά υγείας παιδιών που είναι μήνες στη λίστα αναμονής για μεταφορά στην ενδοχώρα. Σε αυτή τη λίστα υπάρχουν 1.500 άτομα» συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση διαχείρισης των ανθρώπινων ζωών. Λύση δεν είναι να φύγουν 2.000 και 3.000 άνθρωποι» κατέληξε ο κ. Βεΐζης.

ΓΧΣ: Μια τουαλέτα ανά 70 άτομα στη Μόρια

Στο απροχώρητο βρίσκεται η κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, δήλωσε επίσης στον ΣΚΑΪ ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ηλίας Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στις τραγικές συνθήκες υγιεινής ο κ. Παυλόπουλος είπε πως μια τουαλέτα αντιστοιχεί σε 70 άτομα και ένα ντους σε 90.

Σημείωσε ότι το 50% του πληθυσμού στον καταυλισμό είναι γυναικόπαιδα που πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει έξαρση βίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής.

Τόνισε πως ειδικά τα παιδιά προέρχονται από πόλεμο και αντί να λάβουν την κατάλληλη φροντίδα τους φερόμαστε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.

Είπε ότι υπάρχουν παιδιά κάτω των 12 ετών που έχουν αυτοτραυματιστεί, έχουν σκέψεις αυτοκτονίας ή έχουν φτάσει ακόμα και στην απόπειρα να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

Στην μονάδα φιλοξενούνται σχεδόν 9.000 άτομα, τη στιγμή που η χωρητικότητά της ανέρχεται σε 3.100, και παρά το γεγονός ότι αποστολή του καταυλισμού ήταν να λειτουργεί ως προσωρινό καταφύγιο κι όχι ως μόνιμη στέγη.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γιατροί δήλωσε χαρακτηριστικά ότι μόνο χθες ήταν στην κλινική 200 παιδιά και οι γιατροί πρόλαβαν να επισκεφτούν τα 150.

Φωτογραφία intime news

Διαβάστε ακόμα:

- ΤΑΖ: Ακόμα και εξάχρονα σκέφτονται την αυτοκτονία στην Μόρια

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα