Γιατί τόσος πανικός για τους «προστατευόμενους μάρτυρες»;
ΣΥΡΙΖΑ

Γιατί τόσος πανικός για τους «προστατευόμενους μάρτυρες»;

Οι… «ήρωες μάρτυρες», όπως είχε αποκαλέσει τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες της Novartis ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, οι… «Σύγχρονοι ήρωες της εποχής μας» όπως τους αποκάλεσαν προχθές οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν τώρα εξαφανισμένοι μάρτυρες. Αυτοί που… «με κίνδυνο της ζωής τους», όπως είπε ο Γιάννης Ραγκούσης, μαρτύρησαν κατά επιφανών πολιτικών προσώπων, δεν βρήκαν το θάρρος να παρουσιαστούν ενώπιον των βουλευτών της Προανακριτικής.

Ο ένας ο «Μάξιμος Σαράφης», πριν εξαφανισθεί είχε στείλει επιστολή και ζητούσε να καταθέσει με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, η άλλη «Αικατερίνη Κελέση», να ανακληθεί η κλήση της γιατί δεν σχετίζεται με την υπόθεση (αποφάσισε μόνη της) και κατά τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «κινδυνεύει η ζωή τους» (από τους Ελληνες βουλευτές). 

Όμως η Προανακριτική της Βουλής έχει ρόλο εισαγγελέως (σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής - αρθ 156 παρ.4), και ζήτησε να καταθέσουν όπως κατέθεσαν στους εισαγγελείς της τακτικής Δικαιοσύνης. Αλλωστε η μυστικότητα αφορά την κατάθεσή τους μόνο στην ακροαματική διαδικασία. Και ποια μυστικότητα προασπίζονται όταν και ο Πολάκης γνώριζε την ταυτότητά τους, όταν είπε πιάστηκαν με την γίδα στην πλάτη και κελάηδησαν, και ο ένας εκ των τριών προστατευομένων Ν. Μανιαδάκης, τους έχει κατονομάσει; 

Ωστόσο αντιπαρερχόμαστε τα νομικά, αφίοντάς τα στους ειδικούς. Θυμίζουμε ωστόσο ότι δεν χρειάζονταν νομικές γνώσεις για να κατανοήσει κανείς ότι στην προηγούμενη φάση της Novartis εκκολάπτετο μια σκοτεινή δυσώδης σκευωρία, η οποία αποσκοπούσε να θέσει υπό ομηρία τα αντίπαλα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, και ενόψει των εκλογών (που τις προγραμμάτιζε για το Φθινόπωρο), να έχει υπόδικα τα πλέον επιφανή τους στελέχη. 

Δεν χρειάζονταν νομικές γνώσεις, για να κατανοεί κανείς ότι με τις καταθέσεις των «νομίζω», «άκουσα», «μου είπαν», «η αγορά λέει» και παρόμοιες γελοιότητες, δεν παραπέμπεις πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς, και μάλιστα στήνοντας ένα φαντασμαγορικό σκηνικό με δέκα κάλπες στη Βουλή, για να καθηλωθεί το πανελλήνιο και να καθημάξεις την αντιπολίτευση.

Εκείνο που κάνει εντύπωση είναι η αναταραχή που σηκώθηκε στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ. Την αρχή έκανε ο ίδιος ο Τσίπρας. Ηταν στο Παρίσι και το μυαλό του στους προστατευόμενους μάρτυρες! Αναρτούσε στο Facebook περί θεσμικής εκτροπής, παρομοίαζε τον Μητσοτάκη με τον Ορμπαν, και προανήγγειλε  καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και στα  όργανα της Ε.Ε. 

Στον ίδιο ρυθμό και οι ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισαν τους προστατευόμενους «σύγχρονους ήρωες οι οποίοι έχουν βοηθήσει στην αποκάλυψη του σκανδάλου ( υπέδειξαν τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη αποκάλυψη). Ο εκπρόσωπος Τύπου Αλ. Χαρίτσης χαρακτήρισε τον Μητσοτάκη δολοπλόκο και δειλό, και υπεύθυνο για την επιχειρούμενη εκτροπή. Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης μίλησε για καταπάτηση των θεσμών. Ο Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση οικοδομεί «Σικελικό κράτος». Η Γραμματέας της Κ.Ο Ολγα Γεροβασίλη ισχυρίστηκε ότι η πλειοψηφία της προανακριτικής καταπατά τη νομιμότητα  με διαδοχικές παράνομες αποφάσεις. Ο πρώην ΠτΒ Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για αντιθεσμική προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου Novartis!

Αναφέραμε μόνο τα στελέχη που έχουν διακριτή θέση στο οικοδόμημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αυτούς προστίθεται και η σωρεία των βουλευτών που «πήραν αμπάριζα» τα τηλεπαράθυρα και τα ράδια, για να καταγγείλουν αντιθεσμικές παρεμβάσεις. 

Παράλληλα χθες η Ολγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής στην Προανακριτική Σπύρος Λάππας επισκέφθηκαν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να επιδώσουν αναφορά, στην οποία αιτούν να ζητήσει τη μη εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προστατευομένων μαρτύρων! 
  
 Η όλη εικόνα εκπέμπει ατμόσφαιρα πανικού στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί άραγε; 

Μήπως - λέμε μήπως - αν μαθευτούν τα ονόματα αποδειχθεί ότι οι συγκεκριμένοι «κουκουλοφόροι» έχουν καταθέσει και με τα πραγματικά τους ονόματα στην Προανακριτική, ως στελέχη της Novartis, και έχουν αρνηθεί ότι έχουν γνώση περί χρηματισμού πολιτικών προσώπων; 

Μήπως αποδειχθεί ότι πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη και άρα είναι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, οπότε είχαν ίδιον όφελος, και εξ αυτού δεν μπορούσαν να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες; Και μήπως αυτά επιφέρουν κατηγορίες περί ψευδομαρτυρίας και ψευδορκίας; 

Μήπως με βάση τα ανωτέρω ( αν δεν έπρεπε να γίνουν προστατευόμενοι μάρτυρες), προκύπτουν ευθύνες για τους εισαγγελείς που τους πρόσφεραν προστασία; Και μήπως αποδειχθεί συνέργεια για τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν επαφές μαζί τους; (Να θυμίσουμε και το κλίμα της εποχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ πίστευε τότε ότι θα είναι κυβέρνηση και την επόμενη τετραετία. Αρα οι «αρμοί» και τα αποτελέσματά τους θα ήταν υπό έλεγχο). 

Η αυλαία για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, τώρα ανοίγει. Ισως στην σκηνή βρεθούν άλλοι πρωταγωνιστές.