Γιατί το υπουργείο Πολιτισμού κρύβει τους καταλόγους;

Γιατί το υπουργείο Πολιτισμού κρύβει τους καταλόγους;

Φοβάται η κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο των ακινήτων που παραχωρούνται στο Yπερταμείο; Ασφαλώς και φοβάται. Το μαρτυρά η κατάληξη της ανακοίνωσης που εξέδωσε σχετικά με την αυριανή απεργία στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, εξαιτίας της οποίας δεν θα λειτουργήσουν μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι:

«Συμμεριζόμαστε την ιδιαίτερη ευαισθησία των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ για τα ζητήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ωστόσο το αίτημα «να δοθεί ο πλήρης κατάλογος των παραχωρηθέντων μνημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος που ανήκουν στον ελληνικό λαό και παραδόθηκαν στο Υπερταμείο» καθιστά την εξαγγελθείσα απεργία της 11ης Οκτωβρίου άνευ αντικειμένου, υπονομεύοντας κάθε δυνατότητα ειλικρινούς διαλόγου» αναφέρουν.

Και αναρωτιέται κανείς: γιατί δεν δημοσιοποιούν τον κατάλογο; Τι κρύβουν; Τι συμβαίνει;

Πάντως η Ένωση Αρχαιολόγων «Ηώς» σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η μη δημοσιοποίηση μέχρι στιγμής του πλήρους καταλόγου των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ακινήτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού που έχουν μεταβιβασθεί και «κρύβονται» πίσω από κωδικούς μόνον ερωτηματικά μπορεί να εγείρει. Η καθησυχαστική στάση των αρμόδιων Υπουργών δεν εγγυάται την προστασία των μνημείων. Είναι εύλογα τα ερωτήματα εάν και πότε ζητήθηκε η γνώμη του ΥΠΠΟΑ για όσα συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο, εάν συμμετείχε στην ομάδα εργασίας βάσει του Ν. 4389/2016 και γιατί αντέδρασε μόνον όταν το θέμα έγινε γνωστό δια του τύπου.»

Και καταλήγει: «Μόνον η νομοθετική ρύθμιση μπορεί τώρα να άρει το όποιο αδικαιολόγητο “λάθος” έγινε στην κατάρτιση των σχετικών πινάκων και στη δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ στις 19/6/2018. Η έστω και εκ των υστέρων νομοθετική ρύθμιση είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει ότι η κυριότητα και η διαχείριση των μνημείων και μουσείων της ελληνικής επικράτειας θα παραμείνει στα χέρια του ελληνικού κράτους.»