7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Γιατί το CERN του μακρινού μέλλοντος θα βρίσκεται στη Σελήνη 

Γιατί το CERN του μακρινού μέλλοντος θα βρίσκεται στη Σελήνη 

Μια μηχανή που όμοιά της δεν έχει περιγραφεί ούτε σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας και θα απαντήσει στα μύχια μυστήρια που περιβάλλουν τη φύση της ύλης. Αυτή είναι η νέα υπόθεση εργασίας επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Duke, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα πρέπει να περικυκλώσουμε της Σελήνη με έναν επιταχυντή σωματιδίων.

Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων βρίσκεται στο CERN έξω από τη Γενεύη. Μια αντίστοιχη διάταξη που θα περικυκλώνει το φεγγάρι θα είχε ενέργεια 14 τετράκις δισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ, δηλαδή 1.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Large Hadron Collider, στο CERN.

Λίγα λόγια για τους επιταχυντές σωματιδίων. Ουσιαστικά πρόκειται για διατάξεις που επιταχύνουν σωματίδια κοντά στην ταχύτητα του φωτός και τα κατευθύνουν ώστε να συγκρουστούν με άλλα σωματίδια. Οι συγκρούσεις αυτού του τύπου έχουν σαν αποτέλεσμα τον κατακερματισμό τους σε ακόμα μικρότερους θεμελιώδεις λίθους του υλικού κόσμου. 

Η μελέτη τους μπορεί να δώσει απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα της Κοσμολογίας και της Φυσικής. Όσο ισχυρότερος ένας επιταχυντής, τόσο μικρότερα τα σωματίδια τα οποία παράγονται μετά από μια σύγκρουση. 

Επιστρέφοντας στη Σελήνη, οι επιστήμονες παραδέχονται ότι μια τέτοια μηχανή δεν θα κατασκευαστεί στο ορατό μέλλον. Ωστόσο είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τις επόμενες γενιές καθώς ένας επιταχυντής που θα περικυκλώνει το φεγγάρι θα έχει διάμετρο 11.000 χλμ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ισχύ του.