Γιατί τα Rafale αλλάζουν επίπεδο στην Πολεμική Αεροπορία

Γιατί τα Rafale αλλάζουν επίπεδο στην Πολεμική Αεροπορία

Η αγορά των 24 Ραφάλ αποτελεί μία πολύ πετυχημένη απόφαση, που θα ανεβάσει το επίπεδο της αεροπορικής ισχύος σε πάρα πολλά σημεία. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος άλλωστε έχει μεγάλα πλεονεκτήματα στην εναέριο μάχη. Με τις δυνατότητες του ραντάρ του και των όπλων αέρος-αέρος που διαθέτει, ακόμα κι ένας μικρός σχετικά αριθμός αεροσκαφών είναι ικανό να θέσει υπό τον έλεγχο του, μικρές αλλά και μεγάλες αποστάσεις και ουσιαστικά να απαγορεύσει σε οποιαδήποτε αντίπαλη αεροπορία να επιχειρήσει στις περιοχές, που αυτό θέλει να αποκλείσει.

Οι περιοχές αυτές δηλαδή μπορεί να βρίσκονται, είτε στο Αιγαίο είτε στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς η μεγάλη ακτίνα ενεργείας που διαθέτει, μπορούν να επεκτείνουν τη δράση του σε όλη τη Μεσόγειο. Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα τύπου Ραφάλ έχουν εξίσου καλές επιδόσεις σε επιχειρήσεις εναντίον πλοίων, με τα Έξοσετ (Exocet) βλήματα που διαθέτουν. Το μεγάλο πλεονέκτημα τους όμως είναι οι αισθητήρες αποκάλυψης των αντίπαλων πλοίων, που σημαίνει ότι είναι σε θέση να προσβάλουν τους αντίπαλους στόχους από μεγάλες αποστάσεις και κατά συνέπεια να απαγορεύσουν την απειλή εναντίον δικών μας πλοίων ή ακόμα και την κίνηση αντίπαλων πλοίων σε δικές μας περιοχές.

Τέλος, οι επιχειρησιακές του δυνατότητες για επιθέσεις εναντίον στόχων επιφάνειας εδάφους εν προκειμένω, με τα βλήματα σκαλπ (Scalp) που διαθέτει, μπορεί να προξενήσει πλήγματα μεγάλων αποστάσεων της τάξης των 500 χιλιομέτρων, σε στόχους υψηλής αξίας και υψηλής σπουδαιότητας. Αυτό σημαίνει πως την ίδια στιγμή, το ίδιο θα παραμένει ασφαλές.

Συμπερασματικά, το συγκεκριμένο αεροσκάφος Ραφάλ είναι στην ουσία ένα οπλικό σύστημα που διαθέτει όλα τα σύγχρονα μέσα για να φέρει εις πέρας και τις τρεις αυτές αποστολές. Ο πολλαπλός ρόλος του σε συνδυασμό με τα συστήματα επικοινωνίας του, αλλά τα αντίστοιχα συστήματα που θα διαθέτουν στο μέλλον και τα F16 Viper, σημαίνει ότι θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε κρίσιμες στιγμές. Με αυτό τον τρόπο, πολλαπλασιάζεται η αποτελεσματική ισχύς της πολεμικής αεροπορίας.

Ένα παράδειγμα μπορεί να κάνει κατανοητές τις πραγματικές δυνατότητες του. Το ραντάρ αυτού του αεροσκάφους τύπου Ραφάλ μπορεί να κάνει αποκαλύψεις πέρα από τα 200 χιλιόμετρα, να εντοπίζει ταυτόχρονα και να παρακολουθεί 40 στόχους και, ανάλογα με την απειλή κάθε στόχου -την οποία αξιολογεί ο ίδιος ο υπολογιστής του αεροσκάφους, μπορεί να τον αναθέτει μέσω της ζεύξης Link 16 σε F16 ή και σε άλλα αεροπλάνα, που βρίσκονται στην περιοχή ή είναι πιο κοντά στον στόχο ή έχουν καλύτερη ευκαιρία στόχευσης, αλλά δεν έχουν τα μέσα ακόμα για να αποκαλύψουν την απειλή. Γίνεται οπότε σαφής η ποιοτική συμβολή των αεροσκαφών Ραφάλ στις επιχειρησιακές ανάγκες κάθε τέτοιας αποστολής.

Παράλληλα, τα Ραφάλ μπορούν να επικοινωνούν με τα πολεμικά σκάφη, τις φρεγάτες επί παραδείγματι που θα αποκτήσει η χώρα και να αποκλείουν μια ολόκληρη περιοχή. Δηλαδή, τα αεροσκάφη Ραφάλ σε συνδυασμό με τις φρεγάτες Belhara είναι σε θέση να αποκλείουν τη δυνατότητα σε ναυτικές και αεροπρικές δυνάμεις με εχθρικές διαθέσεις, να επιχειρήσουν στην περιοχή.

Η απόλυτη συμβατότητα σημαίνει πως η απόκτησή τους, ειδικά στο χρονικό διάστημα που αυτή επετεύχθη, ήταν η μόνη λύση. Οι πιλότοι και το τεχνικό προσωπικό είναι εκπαιδευμένοι να υποστηρίξουν από αύριο το πρωί τις δυνατότητες επιχειρήσεων τους στον αέρα. Όταν θα ολοκληρωθεί η σύμβαση, με την παράδοση των 24 αεροσκαφών Ραφάλ, θα έχουμε μία άλλη πολεμική αεροπορία, καθώς μέχρι τότε θα έχουν αρχίσει να καταφθάνουν και τα F16 Viper.

* Ο Ευάγγελος Γεωργούσης είναι αντιπτέραρχος εν αποστρατεία