Γιατί ο Τζεφ Μπέζος προσφέρει 2 δισ. δολάρια στην NASA

Γιατί ο Τζεφ Μπέζος προσφέρει 2 δισ. δολάρια στην NASA

O ιδρυτής της Blue Origin Tζεφ Μπέζος προσφέρθηκε να καλύψει δαπάνες ύψους 2 δισ. δολαρίων της NASA σε βάθος τριετίας σε αντάλλαγμα με ένα συμβόλαιο με την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος, το οποίο θα αφορά την προσεδάφιση στη Σελήνη το οποίο είχε κερδίσει η Space X του Έλον Μάσκ.

Συγκεκριμένα, ο Μπέζος, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον δήλωσε πως ενδιαφέρεται για το συμβόλαιο κατασκευής ενός νέου οχήματος προσελήνωσης, που θα εξυπηρετεί τους αστροναύτες στα ταξίδια τους στο φεγγάρι. Μάλιστα, αποκάλυψε πως η ίδια η Blue Origin σκοπεύει να χρηματοδοτήσει και την πρώτη δική της αποστολή στο δορυφόρο της Γης.

«Αυτή η προσφορά δεν είναι αναστολή, αλλά μία ξεκάθαρη και μόνιμη αποποίηση από το δικαίωμα αναζήτησης αυτών των πληρωμών. Αυτή η προσφορά παρέχει αρκετό χρόνο στην κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει άλλα χρέη», αναφέρει ο Μπέζος στην επιστολή του σύμφωνα με το CNBC.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, η NASA προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία διαστήματος SpaceX του Έλον Μασκ προκειμένου να προχωρήσει στην  ανάπτυξη ενός συστήματος προσσελήνωσης ώστε να μεταφέρει δύο αστροναύτες στη Σελήνη. Το συμβόλαιο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της NASA, το οποίο έχει στόχο την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη.

Η SpaceX έλαβε το ποσό, διότι αναδείχθηκε νικήτρια έναντι της Blue Origin και της Dynetics στο πλαίσιο του διαγωνισμού Human Landing Systems Program, με το οποίο η NASA προσβλέπει στην αποστολή αστροναυτών στο φεγγάρι μέχρι το 2024. «Η επιλογή της SpaceX ήταν προς το συμφέρον της υπηρεσίας», δήλωσε η Λάιζα Γουάτσον-Μόργκαν, η υπεύθυνη του προγράμματος αυτού, ανακοινώνοντας ότι η αποστολή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός του 2024.

«Δίχως ανταγωνισμό, με τόσο μικρό χρονικό διάστημα για την εκπλήρωση του συμβολαίου, η NASA μπορεί να βρεθεί να έχει περιορισμένες επιλογές στην προσπάθεια της να επαναδιαπραγματευτεί χαμένα deadlines, σχεδιαστικές αλλαγές και υπερκοστολογήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μπέζος στην επιστολή του.