Γιατί ο Τσίπρας ποντάρει στην ανασφάλεια

Γιατί ο Τσίπρας ποντάρει στην ανασφάλεια

«Όλα τα λεφτά» στη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας ποντάρει ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγοντας την καταστροφολογίας και ευελπιστώντας να έρθει τον χειμώνα «η κόλαση» που ο ίδιος προανήγγειλε. Δεν αποτελεί μόνο μια τακτική πόλωσης από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι επιλογή αφού εκτιμά πως η ανασφάλεια από τη μία δύναται να φέρει στο προσκήνιο τους νεοαγανακτισμένους, από την άλλη καθιστά αποτρεπτικές τις επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ απειλούσαν όσους σκέφτονταν να επενδύσουν στη χώρα και να συμμετάσχουν στις ιδιωτικοποιήσεις ότι θα χάσουν τα λεφτά τους. Τώρα προτάσσει την ανασφάλεια που γνωρίζει ότι διεγείρει τα αντανακλαστικά των όποιων υποψήφιων επενδυτών.

Ταυτόχρονα όμως στοχεύει και στο εσωτερικό και στους πολίτες αφού η ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσει και τη λεγόμενη αρνητική ψήφο προς την κυβέρνηση ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί και το κλίμα που απαιτείται για να συμμετάσχουν οι πολίτες σε κινητοποιήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει αυτή την πολιτική. Και είναι μια συνειδητή επιλογή αν δει κανείς τις παρεμβάσεις του από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ξεκίνησε με τη συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα τονίζοντας πως τον χειμώνα η χώρα θα αντιμετωπίσει μια κοινωνική κόλαση.

«Θα υπάρξουν χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία θα βρεθούν εκτός προϋπολογισμού, η ανεργία θα ξανασκαρφαλώσει, που ήδη έχει σκαρφαλώσει, πάρα πολύ ψηλά. Θα βρεθούμε δηλαδή σε έναν χειμώνα κοινωνικής κόλασης» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε αυτή την εκπομπή λάνσαρε και την «ανασφάλεια» λέγοντας μάλιστα ότι: «ούτε στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής ασφυξίας υπήρξε τόσο γενικευμένο το αίσθημα της ανασφάλειας των Ελλήνων πολιτών»

Συνέχισε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του ενώ υπερθεμάτισε κατά την συζήτηση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

«Η χώρα και η κοινωνία συνολικά βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Κάθε ελληνική οικογένεια ζει μέσα στην αγωνία και στην ανασφάλεια. Και αυτή την αγωνία και την ανασφάλεια δεν μπορεί να τη καλύψει η προπαγάνδα, η πολιτική σκοπιμότητα, η γελοία ώρες- ώρες ωραιοποίηση της πραγματικότητας» δήλωσε επαναλαμβάνοντας διαρκώς τα περί ανασφάλειας.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ανακοίνωσή του τονίζει τα περί ανασφάλειας μπροστά στην κρίση. Αυτό ήταν άλλωστε και το σχόλιο για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο το βράδυ αλλά και για τη συνέντευξή που παραχώρησε χθες.

«Στον πλανήτη του κ. Μητσοτάκη μπορεί να υπάρχει αυτοπεποίθηση, στην Ελλάδα δυστυχώς βασιλεύει η ανασφάλεια», ανέφερε η ανακοίνωσή του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να αδιαφορεί για τις επιπτώσεις της κρίσης από την πανδημία στην δημόσια υγεία και στην οικονομία αλλά και για τις εξελίξεις στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Μάλιστα στο τρίπτυχο πανδημία οικονομία και ελληνοτουρκικά προσθέτει και το μεταναστευτικό που άνοιξε εκ νέου με αφορμή την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας. Και σε αυτή την περίπτωση έφτασε στο σημείο να κατηγορεί την κυβέρνηση, δια στόματος Γιάννη Ραγκούση στη Βουλή, πως είναι ο εμπρηστικός μηχανισμός που έβαλε τη φωτιά στον καταυλισμό.

Ταυτόχρονα η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενη τα ανοιχτά σύνορα ήταν εκ των πρωτεργατών της εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα με σύνθημα να περάσουν όλοι οι πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα χωρίς ελέγχους.

Οι… δημοσκοπήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

  Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει στην ίδια τακτική, καλύπτοντας εν μέρει και τα εσωκομματικά του προβλήματα, παρά το γεγονός πως οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιεί χαμηλές πτήσεις και τους πολίτες να μην επιβραβεύουν το σκληρό ροκ εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων.

Δεν είναι λίγοι που εκτιμούν πως το επιτελείο του αναμένει τον χειμώνα όταν η ύφεση θα πλήξει περισσότερους για να κάνει «ταμείο». Σε πρώτη φάση πάντως τις όποιες απορίες έλυσε ο Παύλος Πολάκης ο οποίος με ανάρτησή του κάνει λόγο για στημένες δημοσκοπήσεις προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει άλλες που τον φέρουν να έχει ποσοστά πάνω από 32% και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει συνεχόμενη πτώση.

Ουσιαστικά θύμισε την προ των εθνικών εκλογών περίοδο όταν οι δημοσκόποι του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι οι διαφορές των δύο κομμάτων ήταν σχεδόν μηδενικές, ενώ ορισμένες φορές έδειχναν μπροστά τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει τις αποφάσεις του και όπως όλα δείχνουν η πολιτική του τακτική θα είναι ανάλογη με αυτή προ του 2015 κινούμενη στο πεδίο του λαϊκισμού. Φάνηκε άλλωστε όταν αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα.

Μόνο που πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνητικό παρελθόν. Και είναι και πρόσφατο.