Γιατί ο Τραμπ έχει βάλει στο «στόχαστρο» το Πεντάγωνο - Πώς συνδέεται με τη μετάβαση στον Μπάιντεν

Γιατί ο Τραμπ έχει βάλει στο «στόχαστρο» το Πεντάγωνο - Πώς συνδέεται με τη μετάβαση στον Μπάιντεν

Οι συνεχείς αλλαγές προσώπων στο Αμερικανικό Πεντάγωνο τις τελευταίες μέρες εντείνουν την ανησυχία στους κόλπους των Δημοκρατικών οι οποίοι τις συνδέουν με την άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να μεταβιβάσει την εξουσία, την ώρα που αναλυτές εκφράζουν έντονους φόβους και για την πολιτική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Μετά την απόλυση του Μαρκ Έσπερ, μέσω Twitter από τον ίδιο τον Τραμπ, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το τελευταίο 24ωρο τις παραιτήσεις ανωτάτων στελεχών όπως του αναπληρωτή υφυπουργού πολιτικής Τζέιμς Άντερσον, της υφυπουργού Πληροφοριών Τζόζεφ Κέρναν και του προσωπάρχη του Έσπερ, Τζεν Στιούαρτ.

Την ίδια ώρα, αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η αποπομπή του Έσπερ ενδέχεται επίσης να κάνει ευκολότερη για τον Τραμπ την εφαρμογή πολιτικών στις οποίες ήταν αντίθετος ο πρώην υπουργός Άμυνας, όπως η ανάπτυξη στρατιωτών για την καταστολή διαδηλώσεων στις ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στο Πεντάγωνο ο Έσπερ, μετά τις δηλώσεις του Τραμπ περί εμπλοκής του στρατού στις ταραχές μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ο τότε υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η ανάληψη αστυνομικών καθηκόντων από μέλη του μόνιμου στρατού θα μπορούσε να δικαιολογηθεί "μόνο ως όπλο τελευταίας καταφυγής, υπό τις πιο επείγουσες και ακραίες συνθήκες". 

"Είναι πολύ τρομακτικό αυτό. Είναι δικτατορικές κινήσεις", ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου στο CNN. Το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει σε ανάλυσή του ότι οι ανησυχητικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ "προσφέρουν ένα παράθυρο ευκαιρίας στους εχθρούς της χώρας, ειδικά αν θεωρήσουν ότι υπάρχει αστάθεια στην υποδομή εθνικής ασφάλειας". 

Παράλληλα, υπάρχει έντονη ανησυχία για την πρόθεση του Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα από το Αφγανιστάν παρά τις εισηγήσεις περί του αντιθέτου από τους στρατιωτικούς. Ένας εξ αυτών είναι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ. Οι New York Times ανέφεραν τον Ιούνιο ότι ο Μίλεϊ είχε εξοργίσει τον Τραμπ επειδή διαφωνούσε μαζί του ενώπιον του.

Ωστόσο ο αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post Τζος Ρόγκιν εκτιμά ότι "η εγκατάσταση απόλυτα πιστών στον Τραμπ στο Πεντάγωνο έχει στόχο αφενός την καθυστέρηση της μετάβασης και αφετέρου την προώθηση των δικών τους φιλοδοξιών".

Σύμφωνα με τον ίδιο "η στιγμή της αλήθειας θα έρθει όταν και αν η Γενική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία επιβεβαιώσει τη νίκη του Μπάιντεν, καθώς τότε ο Τραμπ μπορεί να διατάξει το Πεντάγωνο να μην συμμορφωθεί προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο μέλλον της χώρας".

Με φόντο τα παραπάνω, πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι ο Τραμπ μπορεί στη συνέχεια να στρέψει την οργή του στη διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ και στον διευθυντή του FBI Κρίστοφερ Ρέι.