Γιατί ο Πούτιν θέλει πάση θυσία να κατακτήσει τη Μαριούπολη

Γιατί ο Πούτιν θέλει πάση θυσία να κατακτήσει τη Μαριούπολη

Εξ' αρχής η Μαριούπολη ήταν ένα σημείο κλειδί στον χερσαίο διάδρομο, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει η Μόσχα, ώστε να ενώσει τη χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία, φτάνοντας μέχρι και το φιλορωσικό τμήμα της Υπερδνειστερίας. Όσο κι αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό τους στόχους των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αν και οι πολιτικοί στόχοι και απαιτήσεις μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια του πολέμου, η προσάρτηση αυτών των εδαφών, που θα αποκόψουν κιόλας την Ουκρανία από την Αζοφική θάλασσα κατ’ αρχάς είναι πάγια επιδίωξη του Κρεμλίνου. Σε αυτό τον στόχο, η Μαριούπολη διαδραματίζει βασικό ρόλο. Στη ρωσική θεώρηση της υφαρπαγής εδαφών, το εμπορικό λιμάνι και η πλούσια σε παραγωγή πόλη της Μαριούπολης αποτελεί ταυτόχρονα πολύτιμο λάφυρο.

Κατά τη διάρκεια των πολυετών συγκρούσεων πριν από το 2022, πραγματοποιήθηκαν πολλές προσπάθειες κατάληψης της πόλης από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, που υποστήριζε η Μόσχα. Η πρώτη από αυτές προήλθε από το Ντόνετσκ το 2015, ύστερα από την προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία, με τον ουκρανικό στρατό όμως να επεμβαίνει και να επαναφέρει την ουκρανική κυριαρχία στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με την ουκρανική ηγεσία, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στόχο να αποκόψουν το Κίεβο από το νότιο κομμάτι της χώρας, ώστε να δημιουργήσουν οικονομική κι ευρύτερη ασφυξία. Η κατάληψη της Μαριούπολης θα δώσει τη δυνατότητα στα στρατεύματα της Ρωσίας να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις ή τουλάχιστον να εντείνει τις ρωσικές επιχειρήσεις στα υπόλοιπα μέτωπα. Άλλωστε, οι ρωσικές επιχειρήσεις στα βόρεια της χώρας έχουν συναντήσει ουκρανική αντίσταση και υπάρχουν σημαντικές απώλειες.

Ήδη βέβαια, το Κρεμλίνο έχει αφιερώσει πολλές δυνάμεις στο μέτωπο της Μαριούπολης και όσο συνεχίζεται η αντίσταση της πόλης αποτελέσει μία συμβολική ήττα για το ρωσικό στρατό. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης έχει καταγγέλλει ότι οι Ρώσοι έχουν απομακρύνει βιαίως χιλιάδες κατοίκους προς ρωσικές πόλεις.

Η ισοπέδωση αρκετών περιοχών και η καταστροφή βιομηχανικών εγκαταστάσεων ανησυχεί ακόμα και το Κρεμλίνο, όσο και αν οι υπεύθυνοι διατείνονται πως θα προβούν στην ανοικοδόμηση της πόλης, έπειτα από την, επιθυμητή για τη Μόσχα, συνθηκολόγηση. Η Μαριούπολη φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια χάλυβα στην Ευρώπη, αλλά και πολλά άλλα μικρότερα συγκροτήματα, ενώ υπάρχουν στην πόλη ακόμα και ρωσόφωνες ελίτ, που πλέον δυσανασχετούν ανοιχτά με τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και την καταστροφή που φέρνουν.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται ωστόσο αμείωτες, ώστε να πιέσουν το Κίεβο προς την παράδοση της πόλης και τη συνθηκολόγηση. Όμως η απόρριψη του ρωσικού τελεσιγράφου από το Κίεβο για παράδοση της πόλης τη Δευτέρα και η αντίσταση που αντέχει εντείνει τον ηρωισμό της αποκλεισμένης πόλης, ενισχύοντας, εν τέλει, το φιλοουκρανικό αίσθημα διεθνώς.