Γιατί ο Αλ. Τσίπρας ξαναβγαίνει στους… δρόμους

Γιατί ο Αλ. Τσίπρας ξαναβγαίνει στους… δρόμους

Ο Αλέξης Τσίπρας ξαναβγαίνει στους δρόμους. Όχι αυτούς της… Γένοβα, αλλά των συλλαλητηρίων και των πορειών όπως αυτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου, σε μια ακόμη προσπάθεια να εμφανισθεί ως ο εκπρόσωπος ή καλύτερα ο «ηγέτης» ενός αντικυβερνητικού - αντιδεξιού μετώπου. Για τον λόγο αυτό θα εμφανιστεί και φέτος στην πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία αλλά ενδεχομένως θα αποφύγει να φτάσει έως εκεί όπως έπραξε και το 2019.

Την περίοδο 2015 – 2019 από τη θέση του Πρωθυπουργού απέφυγε επιμελώς να βρεθεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου και την παρουσία στην πορεία. Πως θα μπορούσε άλλωστε. Από κοινού με τον κυβερνητικό του εταίρο εμφανίσθηκαν, και καλώς, ως οι καλύτεροι υποστηρικτές των υπερατλαντικών συμμάχων.

Ο ίδιος το 2017, ακριβώς έναν μήνα πριν τις εκδηλώσεις για την 17η Νοεμβρίου περνούσε τις πύλες του Λευκού Οίκου για να συναντήσει τον άνθρωπο, του οποίου «Η προσέγγισή στα πράγματα και ο τρόπος που αντιμετωπίζει την πολιτική μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά είναι για καλό», τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η αποχώρησή του από την εξουσία τον έφερε και πάλι στην αντικυβερνητική… δράση. Στις 17 Νοεμβρίου του 2019 βρέθηκε επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ. Έστριψε όμως στο ύψος του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, έχοντας ενδεχομένως στο μυαλό του αφενός θέματα ασφαλείας αφετέρου το οξύμωρο ένας πρώην πρωθυπουργός να βρεθεί έξω από την πρεσβεία μιας χώρας συμμάχου με τους επικεφαλής της οποίας συνεργάστηκε την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Νοέμβριο του 2020 η πανδημία χάλασε τα σχέδια, επέτρεψε όμως στον Αλέξη Τσίπρα να εμφανισθεί από κοινού με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 να κατηγορούν την κυβέρνηση για τα μέτρα που είχε λάβει για τις πορείες και να επιχειρεί να παρουσιάσει το προφίλ του ηγέτη ενός αντιδεξιού μετώπου.

Προφίλ που επιχειρεί να καλλιεργήσει σε κάθε ευκαιρία που του δίδεται και που αποτελεί το επίκεντρο του αφηγήματος περί μιας δήθεν προοδευτικής κυβέρνησης η οποία μπορεί να δημιουργηθεί μετά τις εκλογές με απλή αναλογική.

Έτσι και φέτος, ο Αλέξης Τσίπρας θα ξαναβρεθεί στους… δρόμους της διαμαρτυρίας. Είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα φτάσει μέχρι την πρεσβεία για να καταγγείλει την Χούντα και τη στήριξη της από τις ΗΠΑ. Θα έχει όμως μια ευκαιρία να επαναλάβει τα περί κοινού μετώπου της αντιπολίτευσης. Το έπραξε και πέρυσι, το καλλιεργεί και φέτος μέσα από τις ανακοινώσεις του κόμματος, ενώ ήδη το έχει επιδιώξει μέσα από τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για δήθεν χειραγώγηση της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση. Εξεταστική επιτροπή που ψηφίσθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον ίδιο να το κάνει σημαία μιας εν δυνάμει προοδευτικής συμμαχίας που θα αναγκάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποχωρήσει από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η αγωνία άλλωστε του επικεφαλής της Κουμουνδούρου να ηγηθεί ενός αντιδεξιού μετώπου είναι τέτοια που φτάνει στο σημείο να προσδιορίζει και τα κόμματα που θα λάβουν μέρος ή θα δείξουν ανοχή σε μια αυτοπροσδιοριζόμενη προοδευτική κυβέρνηση.

Φέτος πέραν της αντικυβερνητικής χροιάς που θα αποδώσει στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, θα επιδιώξει να δώσει εκ νέου μια κινηματική διάσταση.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καλεί όλες και όλους να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις της 17ης Νοεμβρίου με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας. Κινητοποιήσεις που αντικειμενικά ορίζονται και από τον σημερινό αγώνα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και στήριξης του ηρωικού αγώνα των υγειονομικών μας. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Στους αγώνες για την κατοχύρωση των σύγχρονων κοινωνικών δικαιωμάτων. Στους αγώνες για μια ζωή με Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία! »