8ος χρόνος, ημέρα 2483η
Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022

Γιατί μπαίνει «φρένο» στις πωλήσεις ακινήτων «από τα σχέδια» και τις αντιπαροχές

Γιατί μπαίνει «φρένο» στις πωλήσεις ακινήτων «από τα σχέδια» και τις αντιπαροχές

Έχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια από τότε που οι παράγοντες της κτηματαγοράς αντιμετώπιζαν τόσο ξαφνικές και απότομες ανατιμήσεις στα οικοδομικά υλικά.

Το να γίνει προϋπολογισμός οικοδομής υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου καθώς, όπως προκύπτει πλέον και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι μεταβολές στις τιμές των οικοδομικών υλικών από τον έναν μήνα στον άλλο μπορεί και να ξεπερνούν το 2-3% όταν σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός της οικοδομής είναι πιθανό να γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα ακόμη και διψήφιος.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι κατασκευαστές που δέχονται να πωλήσουν ακίνητα από τα… σχέδια γίνονται ολοένα και λιγότεροι ενώ είναι θέμα χρόνου για να δούμε και… ρήτρα πληθωρισμού στα προσύμφωνα πώλησης ακινήτων για όσους θέλουν να δεσμεύσουν κάποιο ακίνητο πριν καν ολοκληρωθεί η κατασκευή του.

Ο κατασκευαστικός κλάδος δεν δουλεύει με τιμή πώλησης βάσει του κόστους που ίσχυε κατά την ανέγερση της πολυκατοικίας ή της μονοκατοικίας αλλά με το λεγόμενο «κόστος αντικατάστασης». Δηλαδή, το τίμημα πώλησης πρέπει να ανταποκρίνεται στο τρέχον (κάθε φορά) κόστος κατασκευής. Για τα τελευταία 12 χρόνια του πληθωρισμού –ακόμη και για την πρώτη πενταετία του αιώνα που η οικοδομή έτρεχε με… χίλια, οι μεταβολές στις τιμές των υλικών δεν συνιστούσαν πρόβλημα καθώς ήταν πολύ μικρές.

Τώρα όμως, το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό. Μια ανατίμηση στο συνολικό καλάθι των οικοδομικών υλικών της τάξεως του 10%, μπορεί να σημαίνει αύξηση του κόστους κατασκευής ενός τετραγωνικού μέτρου ακόμη και κατά 130-150 ευρώ. Είναι ένα ζήτημα λοιπόν το ποιος θα επωμιστεί αυτό το κόστος.

Σίγουρα, ο κατασκευαστής δεν θέλει να αναλάβει το ρίσκο μιας ακόμη εκτόξευσης κόστους γι’ αυτό και περιορίζει τις πωλήσεις από τα σχέδια ή ακόμη και τις αντιπαροχές καθώς ουσιαστικά, οι συμφωνίες τέτοιου είδους με τους οικοπεδούχους «κλειδώνουν» μια υποχρέωση παράδοσης συγκεκριμένων τετραγωνικών χωρίς να είναι γνωστό πώς θα εξελιχθεί το κόστος κατασκευής αυτών των τετραγωνικών.

Όσο ο πληθωρισμός θα χτυπάει και την πόρτα της οικοδομής, τόσο θα αυξάνονται και οι πιέσεις για περαιτέρω αύξηση των τιμών των ακινήτων. Δεδομένου όμως ότι και οι οικοπεδούχοι ανεβάζουν τις απαιτήσεις τους για να πουλήσουν τη γη, είναι ένα ζήτημα το ποιο θα είναι το επίπεδο τιμών που θα αρχίσει να περιορίζει τη δυνατότητα των υποψήφιων αγοραστών να αποκτήσουν ένα ακίνητο.