Γιατί η ρωσική εισβολή μπορεί να επεκταθεί στην Υπερδνειστερία

Γιατί η ρωσική εισβολή μπορεί να επεκταθεί στην Υπερδνειστερία

Η σχετική χαλάρωση του ρωσικού κλοιού στο Κίεβο και η μεταφορά των στρατευμάτων της Ρωσίας προς το Ντονμπάς, για να καταλάβει περισσότερες εκτάσεις στην ανατολική Ουκρανία, φαίνεται να συμβαίνει παράλληλα με περιοδικές επιθέσεις προς τα δυτικά. Ενδεχομένως στο Κρεμλίνο να έχουν συνειδητοποιήσει πως το αρχικό σχέδιο της απόπειρας εκφοβισμού της ουκρανικής κυβέρνησης και κατάρρευσης της έχει ναυαγήσει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η Μόσχα αναδιπλώνεται και εμφανίζει μία διάθεση να αναδιπλωθεί και να περιορίσει τις στοχεύσεις της.

Ο χερσαίος διάδρομος που προσπαθεί να δημιουργήσει η Μόσχα στη νότια Ουκρανία, συνδέοντας αρχικά την ήδη προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία είναι καθ’ οδόν. Ωστόσο, το αρχικό πλάνο του πουτινικού καθεστώτος αφορούσε την αποκοπή της Ουκρανίας όχι μόνο από την Αζοφική Θάλασσα, αλλά κι από το σύνολο της πρόσβασης στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως και πολλά από τα αρχικά σχέδια του Κρεμλίνου έχουν ακυρωθεί στην πράξη. Η ηρωική και ίσως αναπάντεχη αντίσταση στο Μικολάιφ δεν επέτρεψε τα ρωσικά σχέδια στη νότια Ουκρανία να ευοδωθούν. Ακόμα και σήμερα, όπου οι Ρώσοι έχουν εξαπλωθεί στη Μαριούπολη και κυριαρχούν στη Μαύρη Θάλασσα, το φάντασμα της βύθισης της εμβληματικής ναυαρχίδας του στόλου, Μοσκβά πλανάται ακόμα στον αέρα, ενώ ουκρανικά drones επιτίθενται σε ρωσικά πλοία εκεί.

H δραστηριοποίηση της Ρωσίας εστιάζεται εσχάτως σε όλη αυτή τη ζώνη νοτίως, από την Οδησσό μέχρι την Υπερδνειστερία, ώστε να αποκόψει κάθε ουκρανική πρόσβαση. Ακόμα κι αν ο κύριος όγκος των επιχειρήσεων βρίσκεται γύρω από το Λουχανσκ, μετά τη Χερσώνα, το Κρεμλίνο θέλει να πετάει σπίθες σε όλη την περιοχή, μήπως ανάψει κάποια φλόγα. Ήδη το τελευταίο διάστημα, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο της Οδησσού, εγκαταστάσεις του στρατού και κτίρια κατοικιών στην πόλη, ενώ το βράδυ της Δευτέρας ο κυβερνήτης της πόλης κατήγγειλε νέα επίθεση. Στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, που έχει ήδη ρωσική στρατιωτική παρουσία από τον καιρό της απόσχισης της, προετοιμάζεται μία νέα αναταραχή.

Ενδεχομένως, στο νέο σχεδιασμό του Κρεμλίνου να θεωρείται δεδομένη η επιτυχία της επιχείρησης στην ανατολική Ουκρανία (ή τουλάχιστον η ανακήρυξη της επιτυχίας τους), ώστε έπειτα να στραφούν τα στρατεύματα πάλι προς τα δυτικά. Βέβαια, οι πληροφορίες για σύνδεση των ρωσικών δυνάμεων νοτίως στην Ουκρανία είναι μάλλον σχέδια επί χάρτου, δύσκολο να εφαρμοστούν στην πραγματικότητα, βλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη μετακίνηση των στρατευμάτων τους. Ωστόσο, τα χτυπήματα στην Οδησσό και η αναστάτωση που προκαλείται στην Υπερδνειστερία συντηρούν ζωντανές τις φαντασιώσεις στη Μόσχα για ανασύσταση της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας.