Γιατί η Μαγιόρκα είναι ανοικτή για τους Γερμανούς τουρίστες, αλλά όχι για τους... Ισπανούς

Γιατί η Μαγιόρκα είναι ανοικτή για τους Γερμανούς τουρίστες, αλλά όχι για τους... Ισπανούς

Εντύπωση έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η μαζική - εν μέσω πανδημίας- απόβαση των Γερμανών τουριστών στην εξωτική ισπανική νήσο της Μαγιόρκα, έναν δημοφιλή προορισμό που η εφημερίδα Bild αποκαλεί ως το «17ο κρατίδιο της Γερμανίας».

Πριν λίγες μέρες μάλιστα, ο ταξιδιωτικός οργανισμός TUI, ο μεγαλύτερος στη Γερμανία, κατέγραψε αριθμό κρατήσεων για τη Μαγιόρκα ίσο με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όταν η πανδημία δεν υπήρχε ούτε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στο γεγονός αυτό συνέβαλε η αφαίρεση της Μαγιόρκα από τον κατάλογο των γερμανικών αρχών με τις επικίνδυνες λόγω κορονοϊού περιοχές.

Έτσι λοιπόν, η αεροπορική Eurowings ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 300 επιπλέον πτήσεις για να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση, ενώ η Ryanair θα προσφέρει 200 επιπλέον πτήσεις μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

H Μαγιόρκα το μόνο που ζητάει από τους Γερμανούς τουρίστες είναι να προσκομίσουν ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού κατά την άφιξή τους, το οποίο θα τους επιτρέπει να μετακινούνται ελεύθερα στα νησιά, καθώς και στην ενδοχώρα.

Την ίδια ώρα, τα τοπικά μέσα αναφέρουν ότι οι μονάδες φιλοξενίας έχουν περιορίσει τις πληρότητες στο 75% όπως απαιτείται από τους κανονισμούς. Οι μάσκες και η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι επίσης υποχρεωτικά μέτρα σε δημόσιους χώρους.

Η εφημερίδα Ultima Hora τονίζει ότι  ορισμένα καταλύματα αποφάσισαν να διατηρήσουν συγκεκριμένο αριθμό δωματίων τους προκειμένου να φιλοξενούν χωριστά τουρίστες οι οποίοι φτάνουν στον προορισμό μαζί αλλά δεν ζουν μαζί, όπως προβλέπουν οι τοπικοί κανονισμοί για την περίοδο από τις 26 Μαρτίου έως τις 9 Απριλίου.

Η άφιξη των Γερμανών τουριστών δεν χαροποιεί ιδιαίτερα τους Ισπανούς κατοίκους της νήσου και άλλων περιοχών καθώς οι ίδιοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται ελεύθερα, ακόμα και αν έχουν κάνει τεστ. "Το Πάσχα η Ισπανία θα είναι οχυρό για τους Ισπανούς και όαση για τους Γερμανούς", ανέφερε η εφημερίδα ABC.

Πράγματι, οι ισπανικές αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στις μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια, κάτι που σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να εισέλθει ή να φύγει χωρίς αιτιολογημένο λόγο, όπως για εργασία. Με άλλα λόγια, η Ισπανία είναι ανοιχτή σε Γερμανούς τουρίστες, αλλά όχι σε Ισπανούς.

Ωστόσο δεν λείπουν οι αντιδράσεις και στη Γερμανία. Ο γερμανικός σύνδεσμος ξενοδόχων και εστιατόρων (DEHOGA) υποστηρίζει ότι "ουδείς από τους ξενοδόχους μπορεί να κατανοήσει ή να εξηγήσει γιατί επιτρέπονται οι διακοπές στη Μαγιόρκα, αλλά όχι στη Βόρεια ή στη Βαλτική Θάλασσα", τη στιγμή που οι επαγγελματίες του ξενοδοχειακού κλάδου και της εστίασης βρίσκονται σε "δραματική" κατάσταση.

Όσον αφορά... την επιστροφή, όλοι όσοι εισέρχονται στη Γερμανία αεροπορικώς από το εξωτερικό, θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ κορονοϊού που θα έχει γίνει εντός των τελευταίων 48 ωρών, χωρίς να απαιτείται καραντίνα.