Γιατί η Ινδονησία εμβολιάζει πρώτα τους νεότερους

Γιατί η Ινδονησία εμβολιάζει πρώτα τους νεότερους

Διαφορετική στρατηγική σε σύγκριση με την πλειονότητα των κρατών ανά τον κόσμο υιοθετεί η Ινδονησία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού. Οι περισσότερες χώρες έχουν επιλέξει να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Στην Ινδονησία όμως δίνεται προτεραιότητα σε όσους εργάζονται.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκινά σήμερα καθώς ο εθνικός οργανισμός φαρμάκων της Ινδονησίας έδωσε τη Δευτέρα το πράσινο φως για την χορήγηση του εμβολίου της κινεζικής Sinovac. Η Ινδονησία χρειάζεται να εμβολιάσει 181,5 εκατ. ανθρώπους για να φτάσει στην ανοσία της αγέλης, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Πρώτος θα εμβολιαστεί ο πρόεδρος της χώρας για να δώσει το καλό παράδειγμα και στη συνέχεια το υγειονομικό προσωπικό. Οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού θα ξεκινήσουν από την ηλικιακή ομάδα 18-59 σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε ΗΠΑ και Ευρώπη όπου πρώτοι εμβολιάζονται όσοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι αρχές της Ινδονησίας αναφέρουν ότι δεν διαθέτουν επαρκή στοιχεία ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, για να εμβολιάσουν πρώτα τους ηλικιωμένους, καθώς οι κλινικές δοκιμές της Sinovac έγιναν σε άτομα 18 έως 59 ετών. Ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε στο Reuters ότι η Ινδονησία δεν πάει κόντρα στη στρατηγική που ακολουθείται παγκοσμίως αλλά περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών πριν ξεκινήσει τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων. Επίσης, οι αρχές ελπίζουν ότι ο εμβολιασμός του πιο ενεργού πληθυσμού θα φέρει πιο κοντά την πολυπόθητη ανοσία.

Αν και δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για να πει κανείς με σιγουριά ότι η στρατηγική της Ινδονησία θα φέρει πιο γρήγορα αποτελέσματα, για τους ειδικούς που εισηγήθηκαν το μέτρο αποτελεί μονόδρομο. «Τα ανεπτυγμένα κράτη ξεκινούν από τους ηλικιωμένους γιατί γνωρίζουν ότι θα έχουν αρκετές δόσεις να καλύψουν το σύνολο του πληθυσμού, όμως στην Ινδονησία δεν ισχύει κάτι τέτοιο», σημειώνουν.

Σημειώνεται ότι στην τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη έχουν καταγραφεί 24.343 θάνατοι συνολικά, όμως το 10% σημειώθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.